Lübnan’daki Protestolar 4.Gününde

Lübnan’ın kuzeyindeki Trablusşam kentinde ekonomik kriz ve koronavirüs nedeniyle 14 Ocaktan beri uygulanan olağanüstü hali (OHAL) 8 Şubat’a kadar uzatılmıştı.  Yasakların uzatılmasına tepki gösteren halk protestoya başladı. Protestolar  25 Ocakta başlamıştı ve bugün 4. Gününde. 

Lübnan’da nüfusun neredeyse yüzde 55’ini oluşturan yoksulluk sınırının altında yaşayan yarım milyondan fazla insan var. Halk hükümetinden sokağa çıkma yasağını kaldırılmasını ve şehirde yoksulluk sınırının altında yaşayan halka destek verilmesini talep ediyor.

Trablusşam’da başlayıp Saida kentinde yer alan Elia Meydanına, Bekaa şehrindeki Taalabaya ve Bar Elias bölgelerine ve Beyrut-Saida yol üzerinde bulunan Mafraq Barja bölgelerinde de halk portestoya başladı.

Protestocular sırasında kent merkezindeki Nur Meydanı’na yakın 3 katlı Trablusşam Belediye binası ateşe verdı. Yerel basın, Abdülhamid Karami Meydanı’ndan yola çıkan bir grubun, belediye binasına molotofkokteyli atarak yangını çıkardığını açıkladı.

Trablusşam’da polisin, protestoculara saldırması sonucu yaklaşık 100 kişi yaralandı.

Lübnan büyük bir ekonomik kriz içinde bulunuyor. Kamu borcunun 90 milyar doları aştığı Lübnan, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini yaşamakta. Halk yoksulluk, işsizlik ve açlıkla savaşmakta.

Sosyal ağlarda paylaşın