Soma Katliamı AKP’nin Eseridir. İspatı: “Soma davasında heyet ve karar değişti”

Soma katliamının sorumlusu AKP iktidarıdır tespiti her yaşanan gelişme ile doğruluğunu pekiştiriyor. Bu haberle görülecektir ki AKP tüm gücü ile Soma katliamında yargılananların ceza almamaları için çalışıyor :

Manisa’da, Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi tarafından işletilen Eynez Maden Ocağı’nda 14 Mayıs 2014’te meydana gelen katliamda 301 işçi can vermişti. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar 2018 yılında açıklandı ve  basit taksir suçundan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a 15 yıl; bilinçli taksirden de Genel Müdür Ramazan Doğru’ya 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik’e 18 yıl 9 ay, Yardımcısı İsmail Adalı’ya 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Bu kararla verilen ceza şüphesiz ki  301 kişinin katliamının sorumluları için ödül gibi ceza idi. Ve oluşan tepkiler sonucunda Yargıtay 12. Ceza Dairesi kararı bozdu. Ve sanıkların her birinin, Gürkan, Doğru, Çelik ve Adalı’nın 301 kez olası kastla öldürme ve 162 kez olası kastla yaralama suçlarından ceza verilmesi gerektiği vurgulandı.  Daha sonra sanıklara, ölen ve yaralanan her insan için ayrı ayrı  ceza almaları gerektiğini vurgulayarak kararı bozan Yargıtay Ceza Dairesinin kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı  itiraz etti. 

Yetmezmiş gibi bir de 12. Ceza Dairesi heyetindeki 3 üye değişti. Başkan Ahmet Er ve üye hakim Nadir Güngündeş koltuğunu korurken, üç yeni hakim heyete katıldı. Yeni heyete eski Adalet Bakanı ve Müsteşarı Kenan İpek, eski HSK Genel Sekreteri Fuzuli Aydoğdu ve eski Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürü Mustafa Yapıcı katıldı.

 Daire, üç eski bürokratın oylarıyla kendi kararını bozarak, “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan ceza verilmesini istedi. Böyleci 12. Ceza Dairesi kendi aldığı kararı Soma katliam davasında yargılanan sanıklar lehine bozmuş oldu.  Ayrıca sanıkların infaz yasasından da faydalanmalarına hükmedildi.

Soma davasında mağdur ailelerin avukatlarından Sercan Aran, ANKA Haber Ajansı’na yeni kararı şöyle değerlendirdi:

“Yargıtay’ın ilk bozma kararı geçerli olsaydı, bu sanıklar hayatını kaybeden her bir işçi için en az 20 yıl cezaevinde yatacaktı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine Yargıtay kendi kararından geri adım attı. Kararda hepimizin içinde bir şüphe var ve haksız olduğumuzu düşünmüyoruz. Çünkü 5 üyesinin 3’ü iki aylık süre zarfında değişti. Atanan kişilere baktığımızda eski Adalet Bakanı ve Müsteşarı Kenan İpek, eski HSK Genel Sekreteri Fuzuli Aydoğdu ve eski Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Mustafa Yapıcı. Bu kişilerin iktidarla bağlantılarını sorgulamak abes bir durum teşkil etmeyecektir.”

Yaşananlar özetle şöyle : Sanıklar, yani 301 kişinin ölümünden, 162 kişinin yaralanmasından sorumlu patron ve üst düzey teknik elemanlara verilen cezalar işlenen suça denk düşmediğinden ve oluşan kamuoyunun da etkisi ile karar 12. Yargıtay Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Sonra bu kararın bozulmasına yine yargıtay savcılığı engel oldu. Daha sonra 12. Yargıtay Ceza Dairesinde 3 hakim değiştirilerek AKP bürokratları diyebileceğimiz atamalar yapıldı. Ve ilk verilen karardan da daha az ceza almaları sağlandı.

Tüm halk görüyor ve izliyor ki AKP 301 madencinin katilidir. Adaletini yine patronlar için işletmiştir.  Yine patronların elini soğutmamış, patronlara arkalarında olduğunu göstermiştir…

Dipnot: AKP faşizminin Soma Madencilerinin ailelerinin avukatlığını yaptıkları için Halkın Avukatlarına toplamda 159 yıl ceza verdiklerini  hatırlatmanın, AKP’nin halkı nasıl bir adaletsizliğe mahkum ettiğini göstermekte faydalı olacağını düşünüyoruz…

Sosyal ağlarda paylaşın