Bir çok ülkede artan yoksulluk, ekonomik sıkıntılara ek olarak COVID19 kısıtlamaları halkın ve emekçinin hayata geçimini zorluyor ve imkansız hala getiriyor. Hayat şartlarının giderek zorlaştığı ülkelerde halklar ayaklanıyor ve şiddetli protestolarla sokaklara çıkıyor. Lübnan halkı da ayakta. Büyük bir ekonomik kriz içinde bulunuyor Lübnan. Kamu borcunun 90 milyar doları aştığı Lübnan, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini yaşamakta. İşsizliğin yüzde 35’in, yoksulluğun yüzde 50’nin üzerinde olduğu açıklanıyor.
Lübnan’ın kuzeyindeki Trablusşam kentinde ekonomik kriz ve koronavirüs nedeniyle 14 Ocaktan beri uygulanan olağanüstü hali (OHAL) 8 Şubat’a kadar uzatılması protestolara sebep oldu. Akşam saatlerinde başlayan protestolara polis saldırdı. Lübnan Kızılhaç Örgütü, 14 kişinin yaralandığını açıkladı.
Trablusşam’da ortada olan ekonomik krizin yol açtığı işsizlik ve hayat pahalılığı, OHAL nedeniyle büyümektedir. Halkın 21 Ocak’tan beri küçük guruplar halinde protestolar yapmasının ardan dün akşam saatlerinde olaylar büyüyerek polisin halka saldırması sonucu 14 kişi yaralandı. Eylemciler şehrin merkezindeki hükümet binasının önünde toplandıkları için polis dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gazla saldırdı.
Ayrıca başkent Beyrut’ta ve Güneydeki Saida kentinde de eylemler ve yürüyüşler düzenlendi.