Libya’da ABD İle Türkiye Beraber Çalışacak

Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Libya’nın başkenti Trablus’ta Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayız eş-Serraç ile bir görüşmede bir araya gelmişti. O görüşmenin sonucu belli oldu. Artık Türkiye ABD ile birlikte Libya’da çalışma sürdürecek. Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımız, Türkiye ve ABD olarak birlikte çalışmamızı önerdi” ifadelerini kullanarak açıklama yaptı.

ABD`nin izniyle yine hareket eden Türkiye şimdi de Libya topraklarında ABD ile birlikte çalışacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKP Genel Başkanı ve Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Libya’da birlikte çalışma konusunda olumlu bir yaklaşım olduğunu ve ABD ile bu ülkede ortak çalışma yapma konusunda talimat aldıklarını açıkladı.
Bakan Çavuşoğlu, ABD merkezli Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesinin (TASC) video-konferansla düzenlediği panelde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türk-Amerikan ilişkilerinde iniş ve çıkışların her zaman söz konusu olduğunu ifade eden Çavuşoğlu ancak koronavirüs salgını sürecinin iki ülke arasındaki ilişkilere “yeni bir boyut eklediğini” söyledi.

Türkiye ile ABD’nin Irak politikasının yakın olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “ABD’nin Suriye’de YPG ile angajmanından son derece rahatsızız. Burada özellikle de Suriye’nin bölünmesine yönelik bu tür faaliyetlerin durdurulması gerekiyor. İlişkilerimizi gölgeleyen en önemli sorunlardan bir tanesi de budur” diye konuşmasına rağmen Türkiye’nin politikasını ABD`nin belirlediği belli oluyor.

Türkiye’nin FETO mensuplarının iadesine ilişkin talebi ve Ankara’nın Rusya’dan S-400 sistemlerini satın almasının da iki ülke arasındaki sorunlar olduğuna işaret etti. Çavuşoğlu, “Son zamanlarda özellikle de geçen seneye göre aramızda bir yumuşama söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. İdlib harekatımızdan sonra en güçlü desteği Amerika’dan gördük. Avrupalı müttefiklerimizden sözlü destek gördük ama somut hiçbir destek göremedik” ifadelerini kullandı. ABD’nin son zamanlarda Libya konusunda daha aktif olmaya başladığını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
“Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye ve ABD olarak birlikte çalışmamızı önerdi. Sayın Trump da buna olumlu baktı ve bizim düzeyimizde yani dışişleri, savunma bakanları düzeyinde, istihbaratlar düzeyinde birlikte çalışma talimatı aldık. Şimdi teknik düzeyde arkadaşlarımız görüşüyor. Burada ortak hareket etmemiz, bölgenin istikrarı ve Libya’nın geleceği bakımından da önemlidir.”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.