Kuşatma altında gazetecilik

Almanya’nın Leipzig şehrinde bir mitinge katılacak olan büyük bir kitle polisin keyfi engellemesine uğradı. Yüzlerce kişiden oluşan kitle polis kuşatmasına alındı. Yüzlerce insan gözaltına alındı… 6 kişi de tutuklandı.

Bu olaylar yaşanırken UmutTv yaşananları canlı yayından veriyordu. Basın kuruluşları benzer olaylarda canlı yayın yaparlar. Yaşananları bir şekilde halka ulaştırmak isterler. Tabii yaptıkları yayının yansız tarafsız olduğunu iddia etselerde kameralarını olaylara çevirdikleri nokta önemlidir. Genel olarak polis ve eylemciler arasında çatışma varsa veya polisin saldırma durumu söz konusu ise, canlı yayın için gelen gazeteci veya haberci polisin olduğu tarafı seçer. Bu şekilde güvende olacağını düşünür.
İster bilinçli ister bilinçsiz bir şekilde olsun bu davranış sınıfsaldır. Gazetecinin haber yapmak için seçtiği yer tercihtir, sınıfsal tercihtir. “Ya ezenden yanasındır ya da ezilenden” gerçeği gazeteciler, haberciler için de geçerlidir. Hatta en fazla onlar için geçerlidir. Çünkü yaptıkları haberler ile halk bilgilenecek. Bu bilgilenme haklıdan yana veya haksızdan yana tavır almasını sağlayacaktır. O yüzden bir habercinin “ben tarafsızım” deme koşulu zaten nesnel olarak yoktur.

Basında kullanılan çekimlerin kuşatma içinden yapılanlarının hemen hepsi sadece UmutTv çekimleri.

Tabi UmutTv gibi sınıf savaşında safını belirleyen, ve bu savaşta halka, halktan ve haklıdan yana haber ve bilgi verme amacıyla yer alan gazete veya yayıncı sayısı çok fazla yok.
En son yaşanan Leipzig polis kuşatmasında kuşatılanlar tarafından yapılmış çekimin sadece UmutTv muhabirinin çekimleri olması tesadüf değildir.
UmutTv pekala kuşatmanın dışına çıkıp polisin arkasından diğer yüzlerce kamera gibi çekimini yapabilirdi. Ancak UmutTv’nin orada olma sebebi sadece miting-yürüyüşten haber vermek değildi. 129ab yasalarına karşı yapılan eyleme katılmak da UmutTv emekçilerinin orada olma sebeplerinden biriydi.
Polisin saldırıları başladığında, insanlar gözaltına alındığında kamerasını çalıştıran UmutTv emekçisi de gözaltına alınanlar arasındaydı. Kuşatmanın arkasından çekim yapsaydı belki biber gazı yemeyecek, gözaltına alınmayacaktı ama haberciliği halk için, halktan yana yapmanın onuru UmutTv’nin oldu kuşatmanın bu tarafında.

Emperyalizmin bizzat dayattığı çizgidir bu: Ya kuşatmanın o tarafında durursun ya da bu tarafında.
Bu tarafı bizim.
Bu tarafta biber gazı, jop, gözaltı var belki ama…
Umut bu tarafta.
Direniş bu tarafta.
Halk bu tarafta.
Bu yüzden UmutTv de bu tarafta.
Biz GHA emekçileri, kuşatma altında habercilik yapan meslektaşlarımızı yoldaşlarımızı selamlıyoruz…

Sosyal ağlarda paylaşın