Kuran Yakıcısı Momika Sınırdışı Ediliyor

İsveç ( GHA) Geçtiğimiz yıl İsveç’te Kuran Kerimleri yakmasıyla dünya gündemine oturan ve her Kuran yakma eylemiyle büyük tepki çeken Irak kökenli Salwan Momika, İsveç’ten sınırdışı edilecek.

İsveç Mülteci Ofisi’nden alınan bilgilere göre, Salwan Momika’ya 2021 yılında İsveç’te geçici oturma ve çalışma izni verilmişti ve bu iznin Nisan 2024’te sona erecekti. Ancak bu yaz Göç Kurulu, Momika’nın dosyasını yeniden inceledi ve Ekim ayında iznin iptal edileceği duyuruldu. Kararın gerekçesinde, Momika’nın Kuran yakma suçlamasıyla değil, başvurusunda yanlış bilgi verdiği kabul edildiği ifade edildi.

Son yıllarda, Salwan Momika İsveç’te birçok Kuran yakma olayının içinde yer almıştır. Bu kuran yakma olayı halkın özellikle müslüman inancına mensup halkların tepkilerine yol açmıştı. Bu eylemlere dair görüntüler dünyanın çeşitli bölgelerine yayılarak çeşitli Müslüman ülkelerde öfke patlamasına neden olmuştu.

Sınır dışı kararıyla paralel olarak, Momika’ya 16 Nisan 2024 tarihine kadar yeni bir geçici oturma izni verildi, çünkü ülkesi Irak’a geri gönderilmesi çok tehlikeli olarak değerlendirilmektedir.

İsveç Göçmen Mahkemesi’nin, Momika’nın oturma izninin sona ermesinin ardından sınır dışı edilmesi kararını onayladığı öğrenilirken, Momika’nın bu karara itiraz edeceği açıklanmıştır.

Geçtiğimiz yıl, İsveç’in çeşitli bölgelerinde bir arkadaşıyla Kuran yakmaya başlayan Momika, büyük tepki çekmiş, dünya çapında İsveç’e karşı protestolar düzenlenmiş, Belçika’da iki İsveçli saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti. Momika’nın sıradan bir mülteci olmadığı, daha önce Irak’ta bir milis gücünde IŞİD’e karşı savaştığı ortaya çıkmış ve bu durum İsveç’te büyük tartışmalara yol açmıştı.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın