Dimitris Kufodinas, 2002 yılından beridir cezaevinde bulunuyor. 17 Kasım Devrimci Örgütü dava tutsağı olan Koufodinas’ın hapishanede maruz kaldığı hak ihlallerine karşı açlık grevine başlamıştı. Domokos Hapishanesi’ne sürgün sevk edilmesi ve 2020’de çıkarılan ‘kişiye özel’ yasa ile ‘izinli dışarı çıkma hakkı’nın elinden alınmasını kabul etmediği için açlık grevine başlamıştı. Direnişi 51. gününde devam etmekte. Sağlık durumu ağırlaşan ve yoğun bakıma kaldırılar Koufodinas 6 gündür su almayı da kesti.
Koufodinas sadece su alarak açlık grevi direnişini sürdürüyordu 16 Şubat’ta sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine Lami Hastanesinde yoğun bakımına kaldırılmıştı.
Lamia Savcılığı, Koufodinas’ın tıbbi müdahaleyi kabul etmemesi üzerine 21 Şubat’ta zorla beslenmesi yönünde karar çıkartmıştı. Hakimler ve Savcılar Birliği de zorla müdahaleye karşı bir açıklama yaptı. İnsan hakları örgütleri ve hekim örgütleri savcılığın kararına tepki gösterdi. Doktorlar, Koufodinas’ın hayati riskine dikkat çekip, zorla müdahalenin tıp etiğiyle uyuşmayacağını belirterek müdahaleyi reddetti.
Savcı yardımcısı Isidoros Doyakos, Hakimler ve Savcılar Birliği’nin “zorla beslenme” yönünde yaptığı açıklamaya tepki göstererek birlikten istifa etti.
Koufodinas 6 gündür su almayı da reddediyor ve sağlık durumu artık kritik eşikte.
Atina ve Selanik’te günlerdir öğrenciler, sendikalar, avukatlar, akademisyenler, anarşist grupların da aralarında bulunduğu binlerce kişi Koufodinas’ın taleplerinin karşılanması için eylemler düzenliyor. Yapılan eylemlere polis biber gazı ile saldırıyor.
Bugün tekrar Atina ve Selanik’te Koufodinas’ın taleplerinin karşılanması için eylem gerçekleştirildi.
“Yaşam için mücadele” sloganıyla Atina’da sokağa çıkan binlerce kişi, polisin engelleme girişimine rağmen parlamentonun bulunduğu Syntagma Meydanı’nda toplandı.
Dün ise bin avukat imzalarıyla Adalet Bakanlığı’na yürümüştü.
Cuma günü Atina’da yapılan eylemde polis, eylemcilere Omania Meydanı’nda saldırıp, birçok kişiyi yaralamıştı.
Yunan polisi eylemleri görüntülemeye çalışan gazetecilere biber gazı ve coplarla saldırmış, yedi gazeteci yaralanmıştı. Eylemlerde gözaltına alınanların da olduğu belirtiliyor. Sivil kuruluşlar ve politik hareketler eylem çağrıları yapmaya devam ederken hükümet cephesinden yapılan açıklamalarda “yasaların herkes için geçerli” olduğu söyleniyor ve Kufodinas’ın talebinin karşılanmayacağı vurgulanıyor.
Anamuhalefet partisi SİRİZA , Yunanistan komünist partisi (KKE) ve eski ekonomi bakanı Yanis Varufakis’in kurduğu MERA 25 partisi tarafından yapılan açıklamalarda hükümetin uzlaşmaz tavrının kabul edilemeyeceği ve olası ölümden hükümetin sorumlu olacağını vurguladı.