Küba ABD tarafından tekrar terör listesine alındı

ABD Başkanı Trump'tan şok Küba kararı - Sondakika Haberler

Veda etmeden kısa bir süre önce, Trump Yönetimi Küba’yı teröre destek vermekle suçlayan Devletler listesine geri koydu.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, “bu Önlemle … Castro rejiminin uluslararası terörizme ve ABD adaletine sızmaya verdiği desteği sona erdirmesi gerektiğine dair net bir mesaj göndereceğiz” dedi.

Eski ABD Başkanı Barack Obama, Küba’yı 2015’te teröre destek vermekle suçlanan Devletler listesinden çıkardı ve Karayip devletine karşı ablukayı biraz hafifletti. Donald Trump, özellikle geçen yıl daha da saldırganlaştı. Küba’nın “terör listesi” ne yeniden yerleştirilmesinin Küba’ya karşı daha fazla yaptırım getirip getirmeyeceği belli değil. ABD Başkanı Joseph Biden, Küba ile ilgili olarak Obama’nın rotasını takip etmeyi planladığını açıkladı.

Küba, ABD terörizminin kurbanı olan barışçıl bir millettir.

Küba Dışişleri Bakanlığı ABD Genel Müdürü Fernandez de Cossío, “Dışişleri Bakanı Michael Pompeo kasıtlı olarak yalan söylüyor“ dedi. Fernandez de Cossío, “bunun bir iftira, Küba’ya karşı bir hakaret olduğu ve Dışişleri Bakanının Küba’yı terörizmin sponsoru olarak adlandırdığında kasıtlı olarak yalan söylediği konusunda ısrar ediyoruz” dedi.

Başkan Miguel Díaz-Canel Twitter hesabında ABD’nin böyle utanç verici bir uygulamayı destekleyen bir ulus olarak hileli ve keyfi katılımı hakkında yorum yaptı “Küba terörizme karşıdır, Küba bu felaketin Kurbanıydı, asla bir Sponsor değildi. İtibarsız Trump Yönetimi, Biden’ın Başkanlığı sırasında ilişkilerin iyileşmesini engellemek ve önlemek için elinden gelen her şeyi yapıyor,“ diye yazdı.


Buna ek olarak, Küba Parlamentosu, Uluslararası İlişkiler Komitesi tarafından yapılan bir açıklamada, ülkenin kurgusal listedeki varlığını reddetti ve “Amerika Birleşik Devletleri, terörizmi teşvik eden, sponsor olan ve finanse eden, Ajanlarını ve suçlarından sonra ABD topraklarında serbestçe dolaşan gerçek katilleri korurken, bunu yapmak için ahlaki yetkiye sahip değil. Bu yeni saldırganlığı da dünyanın yasa Koyucularını da kınıyoruz“ dedi.

Bu bağlamda, ABD Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Carlos Fernández de Cossío basına “Dışişleri Bakanı Michael Pompeo’nun kasıtlı olarak yalan söylediğini”söyledi. Diplomat, „ülkemiz bu listenin otoritesini tanımıyor, çünkü kendileri tarafından tasarlandı. Tek amacı, Amerika Birleşik Devletleri’nin anlaşmazlıkları olan ülkelere iftira etmektir. Küba’nın Beyaz Saray tarafından organize edilen, finanse edilen ve işlenen terörizmin kurbanı olduğunu ya da bu yetkililerin altında bu ulusun topraklarında yaşayan ya da faaliyet gösteren birey ve kuruluşlar tarafından olduğunu“ da sözlerine ekledi. Yeni saldırganlığın, son seçim vaatleri nedeniyle kendilerini suçlu hisseden yetkililerin siyasi Oportünizmine karşılık geldiğini savundu. Ayrıca, 2024 yılına kadar azınlık gruplarına yardım yapanların da destekledigini savundu.

“Bu önlem, Küba ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkilerin gelecekteki herhangi bir restorasyonuna engel oluşturmaya çalışmak için bariz bir hedefle giden bir hükümet tarafından, alınacak başka bir kararın ülkemizle ticaret, finans ve genel işlemler üzerinde bir etki yaratmak” dedi.

Sosyal ağlarda paylaşın