Korona’ya karşı Belçika ve Hollanda’da “Halkın Özgürlüğü” eylemleri

Yaşamak ölümden önce gelir!

Hollanda’nın farklı şehirlerinde, ilki 5 Mayıs olmak üzere 2 gün arayla tekrar ve daha fazla katılım ile eylemler yapıldı.
Başkent Lahey, Groningen ve Utrecht şehirlerinde devletin korona gerekçesi ile halkın hak ve özgürlüklerine müdahale edildiğini belirten eylemciler, bir araya toplanarak protesto eylemi düzenleyip seslerini duyurmaya çalıştılar.
5 Mayıs’ta Lahey şehrinde yapılan eylemde bir müdahale ile karşılaşmayan eylemciler, 8 Mayıs’ta tekrar ve daha kalabalık katılım sağlayarak eyleme geçtiler. 5 Mayıs’ta sakin geçen eylem 8 Mayıs’ta yoğun bir polis ablukası ile başladı ve atlı polislerin halka zor kullanıp saldırması ile bitti.
*
Belçika Anvers şehrinde ise “Halkın Özgürlüğü” eylemi düzenlemek isteyen eylemciler, eylem tarihini ilan eder etmez, polisin engellemeleriyle karşılaştılar. Polis yasak gerekçesiyle eylemle izin vermeyeceğini açıkladı. Ancak, eylemi düzenleyenlerin kararlılığı karşısında, belli koşullarla eylemin yapılabileceği şeklinde bir manevra yaptı. Bunun manevra olduğu, eylemin yapılacağı gün, şehirdeki üç ana tren istasyonunda ve otobüs duraklarında polis ablukasıyla anlaşıldı. Polis, eyleme katılacak olan kişileri tek tek tespit edilip engellemeye çalıştı.
“Evinize dönün, dönmeyenler gözaltına alınacaktır” diyerek halkı tehdit eden polisi dinlemeyen 13 kişi gözaltına alındı. 6 Saat boyunca gözaltında tutulan eylemcilerin gözaltında su ihtiyaçları bile zoraki karşılandı; gözaltındakiler, bu yollarla sindirilmeye çalışıldılar. Bir şehirde 3 büyük tren istasyonunun tutulması ve halkın tehdit edilmesi korkularının çok büyük olduğunun göstergesidir.
Not: “Halkın Özgürlüğü” adı altında organize olarak bu eylemlerde yer alan Temuz Akyüz ile GHA olarak yaptığımız röportaji, yarın GHA’da izleyebilirsiniz.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.