Hatırlayalım!

Hatırlayalım: “Bunlar olağan şeyler”

Soma Katliamının 6. Yılında bir kez daha hatırlıyoruz.
6 yıl önce bugün Soma’da 301 madenci katledildi. Kaza denilen bu katliamdan hemen sonra Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı maden için gerekli hiçbir şartı taşımayan böyle bir maden ocağı nasıl açık kalabilmişti. Erdoğan buna şöyle cevap verdi:

 “İngiltere’de geçmişe gidiyorum, 1862 bu madende göçük 204 kişi ölmüş. 1866 361 kişi ölmüş İngiltere. İngiltere’de 1894 patlama 290. Fransa’ya geliyorum 1906 dünya tarihinin en ölümlü ikinci kazası 1099. Daha yakın dönemlere geleyim diyorum, Japonya 1914’de 687. Çin 1942, gaz ve kömür karışmanın neden olduğu sayılıyor ölüm sayısı 1549. Değerli arkadaşlar yine Çin’de 1960 metan gazı patlaması 684. Ve Japonya’da 1963’te yine kömür tozu patlaması 458. Hindistan 375. 1975’te metan gazı alev aldı, maden çatısı çöktü ve 372. Bakın Amerika. Teknolojisiyle her şeyiyle. 1907’de 361. Bu ocakların bu noktada bu tür kazaları sürekli olan şeyler.”

“Arkadaşlar yani biz bir defa bu tür ocaklarında, kömür ocaklarında bu olanları, lütfen buralarda bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. hiç kaza olmayacak diye bir şey yok. Tabi işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır. Bizi derinden üzmüştür. Kontrollerle de burası gerçekten gerek işçi sağlığı gerek işçi güvenliği açısından da iyi noktada kömür ocaklarından birisi olarak değerlendirmesi yapılmış ve nisan mayıs’ta da çalışmalarına devam etmiştir.”

Hatırlayalım; AKP faşizminin bir dönem simgesi olan tekme

Soma’da katledilen aileler katliam sonrası bölgeye gelen AKP’lileri 301 canın öfkesiyle karşıladılar. Televizyon karşısında “Bunlar olağan şeyler” diyen Erdoğan bir işçi yakınına “Başbakanı yuhlarsan tokadı yersin” deyip yanındaki koruma ordusuyla beraber çareyi bir marketin içine kaçmakta buldu. Yanında getirdiği Yusuf Yerkel adlı AKP’li Soma katledilen işçilerin yakınlarına attığı bu tekme asla unutulmadı

Unutmayalım; Her yıl Soma’lar devam ediyor

Devletin iş kazası, işin fıtratında var dediği iş cinayetleri her yıl devam ediyor. Çoğu alınabilecek basit önlemlerle engellenebilecek “iş kazaları”, patronun sırtına yük binmesin diye alınmıyor, ölümler seyrediliyor. Çünkü işçinin canı alınabilecek önlemlerden daha ucuz!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (ISIG)’nin yayınladığı verilere göre neredeyse her 2 yada 3 ayda bir, bir Soma yaşanıyor ülkemizde. Her ay yüzer yüzer oluyoruz. AKP’nin sömürü düzeni işçinin kanı üzerinde yükseliyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.