16 Eylül Perşembe günü, PSAKD Gazi Şehitleri Cemevi’nde, Fotoğraf ve Sinema Emekçileri FOSEM tarafından, “Konser İstiyoruz” isimli bir sergi açıldı.
Kolektif bir çalışma ile hayata geçirilen sergide kasetler, flamalar, bereler, atkılar, rozetler, Helin özel sayısı sergilendi. Yorum’a ait olan ürünlerle, standlar açıldı, geçmişten günümüze kronolojik sırayla, fotoğraflarla, yaşananlar resmedilerek anlatılmaya çalışıldı.
4 gün boyunca açılacak sergi konser yasaklarının son bulması için tertip ediliyor. Sergiye katılanlara konser yasaklarının son bulabileceği, yine milyonlarla konserler düzenlenebileceği anlatılıyor.
Konser hakkı için yapılanlara bakıldığında ülkemiz faşizminin karekterini anlatmak, göstermek daha kolay. Türkülerin, şarkıların gücü, birleştiriciliği, hep korkutmuştur faşizmi.
Türküler söylenebilsin diye ülkemiz tarihinde bir çok bedeller ödenmiştir. Bu bedelleri ödeyen isimler kimlerdir sorusu bir çırpıda, Ruhi Su, Aşık Mahsuni gibi isimleri getirir akla. Ve tabii ki Grup Yorum’u.
Grup Yorum AKP faşizminin, kendinden önceki iktidarların yapmak istediği susturma politikasına uğradı. Aslında susturma ve bitirme saldırılarına karşı direndi, ayakta durdu demek daha doğru ifade olur. Türkülerini söyleyebilmek, kendilerine uygulanan baskıya son verilmesi, konser yapmak gibi haklar için tarihleri boyunca yapmak zorunda kaldıklarını yaptılar geçtiğimiz sene. DİRENMEK !
Ama bu sefer direniş daha üst boyuttu yürüdü. Bedenlerini enstrüman yapan halkın sanatçıları Helin Bölek ve İbrahim Gökçek bu direnişte şehit düştü… Ve dünya tarihinde ilk kez sanatını yapmak, halkın sanatını yapmak için böylesine bir bedel ödendi.
FOSEM’in yaptığı bu sergi aslında Helin ve İbrahim’in uğruna canını verdikleri taleplerin istenmeye edildiğinin ve alınana kadar da devam edeceğinin ifadesi.