Kolombiya: Faşizmle Barışın Akıbeti!

Kolombiya'da onlarca sendikacı katledildi | soL Haber Portalı

Birleşmiş Milletler (BM), 2019’da Kolombiya’da katliamların neredeyse iki kat arttığını açıkladı. 2019’da Kolombiya’da resmi ve sivil faşist güçler tarafından 76 katliam gerçekleştirildi. Demokratik mücadelede yer alan 133 ilerici katledildi.

BM raporu, politik mücadele içinde yer alanlara karşı cinayetlerin 2019’da yüzde 23 arttığını ve 133 kitle örgütü çalışanının katledildiğini belirtiyor.

Kan, Barışla Durur mu?

“Barış” akan kan dursun diye istenir çoğunlukla.

Barış gelsin, kan dursun!” denilir.

Ancak böyle olmuyor.

Faşizmle, emperyalizmle barışmak, kanı durdurmuyor.

Bu Guatemala‘da böyle oldu, El Salvador‘da böyle oldu. Meksika‘da böyle oldu.

Guatemalada, gerilla savaşı sürerken günde 20-30 kişi ölürken, “Barış”imzalandıktan, gerilla silah bıraktıktan sonra, günlük ölüm sayısı, bu rakamın iki katına çıktı.

Şimdi Kolombiya’da aynı şey yaşanıyor.

Katliamlar, Barış”tan Bu Yana Artarak Sürüyor

BM, 2019’da Kolombiya’da katliamların neredeyse iki kat arttığını söyledi

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Kolombiya temsilcisi Juliette de Rivero, geçen yıl “üç veya daha fazla sivilin aynı anda infaz edildiği olaylar” olarak tanımlanan 76 katliam kaydedildiğini belirtti.

Sendikacılara, mücadele eden demokratik , kişilere karşı cinayetler, barış imzalanmasından bu yana artarak devam ediyor. 2019’daki katliamlar, faşist hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) arasında 2016’da yapılan “Barış”ve “Ateşkes”anlaşmasından sonraki en yüksek boyuta ulaşmış durumda.

2016’dan bu yana, barış imzalayarak “Anayasal siyasete gireceğini” açıklayan yüzlerce eski FARC gerillası da kontrgerilla güçleri tarafından katledildi.

Bu gelişmeler üzerine, bir kısım eski FARC komutan ve savaşçısı, yeniden silahlı savaş kararı alırken, FARC’ın uzlaşmacı teslimiyetçi yöneticileri, “Katliamlara rağmen barışta ısrar edeceklerini!”açıkladılar.

İşte “ısrar”ın sonucu, BM raporunda görülüyor. 

Halkın savunmasız olduğu koşullarda saldırıların daha da artacağı, 2020 katliam ve saldırı rakamlarının daha da büyük olacağı şimdiden söylenebilir.

Sosyal ağlarda paylaşın