Kıbrıs’ta Neler Oluyor ?

AKP Hükümeti, Kıbrıslı Aydınlar ve Muhaliflere karşı baskılarını arttırıyor.

Kıbrıs (GHA).
Kıbrıs’ta yaşayan muhalif kesimlerin AKP tarafından susturulmaya çalışılması, gözaltına alınmaları ve farklı yollarla tehdit edilmeleri sürekli gündemde. En son konuşmacı olarak davetli olduğu bir sempozyuma katılmak üzere Türkiye’ye giden Kıbrıslı Türk aktivist, Devrimci Komünist Birlik (DKB) eski Genel Sekreteri Yusuf Alkım, İstanbul’da havaalanında gözaltına alındı.

AKP faşizmi sadece kendi ülkemiz sınırları içinde değil Kıbrıs’ta da devrimci, demokratlara, kendi politikalarını desteklemeyenlere, en genel anlamıyla muhaliflere baskıyı sürekli arttırıyor.

Afrika Gazetesine baskılar ve linç artıyor

Kıbrıs’ta yayın yapan Afrika Gazetesine ve onun Genel Yayın Yönetmeni Levent Şener’e yönelik baskılar yıllardır devam ediyor. Daha önce açılan davalar ve Ülkücülerin kışkırtmasıyla hedef gösterilen Levent, uzun süre AKP trollerinin ve ülkücülerin hedefindeydi. Ülkücü gruplar, gazete önünde protesto yaparak gazete yönetimini tehditlerle haberlerine engel olmak istemişlerdi. Son olarak Türkiye’den bir haber/yazı alıntısı dolayısıyla gazete hakkında ceza davası açılmış ve bu davaya bakan başsavcılığın davayı ağır cezaya yolladığı öğrenildi.

Aydınlara Gözaltı Baskısı

Bilindiği gibi, bir süredir birçok Kıbrıslı Türk aydının Türkiye’ye girişleri “güvenlik tehdidi” gerekçesiyle engelleniyordu. Son olarak Yusuf Alkım, 2020 yılında ‘Devrim Temizler’ isimli bir web sayfasında yer alan bir haberde “DHKP-C propagandası” yapıldığı iddiasıyla site sahibi olarak itham edilmiş ve tutuklanmıştı. Bir süre hapishanede kalan Alkım daha sonra serbest bırakıldı.

Tepkiler Büyüyor

Kıbrıs Sosyalist Partisi’nin baskılara karşı yaptığı açıklamada, ‘Bizler çok iyi bilmekteyiz ki; böylesi bir suçlamanın elle tutulur yanı yoktur. Bizler, Türkiye’deki yasaların böylesi konularda oldukça muğlak anlam ve sonuçlar içerdiğini iyi bilenlerdeniz. Bizler çok iyi bilmekteyiz ki; Türkiye’deki hukuk, hukuk olmaktan çoktan çıkmıştır’ denildi.

Akel açıklamasında; ‘Kıbrıs Türk burjuvaları ve meclis içi partiler de Ankara’nın bu planlarına sağlı-sollu destek verdiklerini de gözlemlemekteyiz. Ankara, Kıbrıs’taki işbirlikçilerini de yanına alarak ülkemiz Kıbrıs üzerinde yeni plan ve projeler hazırlamaktadır. Ama, şunun da altını çizmek istiyoruz. Tüm dünya da duysun ve bilsin ki; Ne Kıbrıs’ın, ne de Türkiye’nin aydın yüzleri, Ankara’nın ülkemiz Kıbrıs üzerinde beslediği emperyal ve sömürgeci planlarına teslim olmayacaktır!’ denildi.

Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Eylem; Yaratılan bu kokuşmuş düzen devam edemez

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, Kıbrıs’ta AKP’nin baskılarının arttığını ifade ederek; Türkiye‘ye giriş yasağından verilen vatandaşlıklara, tarikat yapılanmalarından AKP destekli hükümetlerin bulaştıkları yolsuzluklara dikkat çekerek, “Yaratılan bu kokuşmuş düzen devam edemez” dedi, Eylem; Hem yerel hem de AKP’nin destekleriyle Kıbrıs’ın ihalesiz yakıt alımlarıyla, arazi peşkeşleriyle casinolar, bet ofisler, gece kulüpleri, uyuşturucu, insan ticaretiyle yaratılan kokuşmuş düzende halk fakirleştirilip orta sınıf ortadan kaldırılırken, sermaye, siyasiler, bakanlar, İnterpol’ün aradığı suçlular da servetine servet katmakta olduğunu altını çizdi ve bu Kıbrıs’ta ki bu çürümüşlüğe karşı mücadele çağrısında bulundu.

Tarikatlar Kıbrıs’ta örgütleniyor.

AKP hükümeti ile büyüyerek devleşen ve birer şirket haline gelen tarikatler Kıbrıs’ta da AKP ve onun işbirlikçileri eliyle örgütleniyor. Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Eylem, öğretmene, basın emekçilerine, doktorlara ve eczacılara itibar suikastı yapıldığını ve tarikatların, vakıf, dernek aracılığıyla örgütlenmelerine, bizzat ‘devlet’ eliyle izin verildiğine vurgu yaptı…

Sosyal ağlarda paylaşın