Bilim, hava kirliliğinin dünya genelinde her yıl yaklaşık 7 milyon insanın erken yaşta ölümüne neden olduğunu söylüyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros tarafından yapılan açıklamada, 7 milyon erken ölümün yanısıra, hava kirliliğinin sağlık, ekonomi ve ekosistemler üzerinde çok ciddi olumsuz etkileri bulunduğu belirtildi.
„Kapitalizm öldürür!“ sözünün doğruluğunu günlük hayatta her vesileyle görüyoruz.
Toros, bebeklerin daha anne karnındayken bile hava kirliliğinden olumsuz etkilendiğini belirtiyor. „Bebek katili“ kapitalizme çok uyuyor.
Prof. Toros yaptığı açıklamada şunları belirtiyor:
“Sanayi, trafik ve ısıtma sonucu havaya salınan kirleticiler astım, KOAH gibi akciğer rahatsızlığını ve kalp damar hastalıklarını artırmaktadır. Bilimsel çalışmalar kirliliğin solunum yolu, akciğer kanseri ve kalp damar hastalıklarını tetikleyerek ölümlere sebebiyet verdiğini gösteriyor. Hava kirliliği yavaş yavaş öldüren, görünmeyen sinsi bir katildir. Hava kirliliği dünya genelinde her yıl 7 milyon insanın erken yaşta ölmesine sebebiyet vermektedir.“
Bu gerçekleri ve rakamları gözönüne getirdiğimizde, emperyalist-kapitalizmin aslında her alanda, her konuda her yıl onmilyonlarca insanı kattettiğini de görebiliyoruz.
Prof. Toros, açıklamasının devamında sorunun çözümünde „insanların özen göstermesine“ dikkat çekerek, bu büyük sorunun emperyalist-kapitalist sistemden kaynaklandığını görmüyor. Sorun sistemin bütün olarak halkların sağlıklı yaşamı üzerine şekillenmemiş oluşudur.
Havayı, suyu, toprağı kirleten, tek tek insanların özensizliği değil, vahşi kapitalist üretim ve tüketim sistemidir.