Kapitalistlerin Kar Hırsı Katliamı: Her Yıl 2 Milyon Ölü!

Dünyanın en kötü 10 çalışma koşulu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), dünya emekçilerinin nasıl vahşi koşullarda çalıştırıldığını ortaya koyan bir rapor açıkladılar.

İki kurum tarafından birlikte hazırlanan ve 18 Eylül’de açıklanan rapor „”İşle İlgili Hastalık ve Yaralanma Yüküne İlişkin Ortak Tahminleri, 2000-2016: Küresel İzleme Raporu” başlığını taşıyor.

DSÖ-ILO, 2016 yılında işe bağlı hastalıklar ve yaralanmalar nedeniyle 1,9 milyon insanın hayatını kaybettiğini açıkladılar.

Tabii biz buna „hayatını kaybetti“ demiyoruz.

Bu 1 milyon 900 bin rakamı, KATLEDİLEN insanları ifade ediyor.

Ölüm Nedenleri:

İzleme Raporu”na göre, işe bağlı ölümlerin çoğu solunum ve kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanıyor. Ölümlerin en yaygın nedenleri ise kronik obstrüktif akciğer hastalığı (450 bin ölüm), inme (felç) (400 bin ölüm) ve kalp hastalıkları (350 bin ölüm) olarak sıralandı.

Mesleki yaralanmalar ise ölümlerin yüzde 19’una (360 bin ölüm) neden oldu.

Fazla Mesai Katliamı

Raporda, en önemli risk faktörünün yaklaşık 750 bin ölümle bağlantılı olarak çalışanların uzun çalışma saatlerine maruz kalmaları gösterildi.

DSÖ ve İLO, açıkça telaffuz etmeseler de, bunun anlamı açık; patronların giderek daha çok sektörde yaygın olarak dayattıkları fazla mesailer, işçileri yorarak, dikkatlerini dağıtarak, bedenlerini fazlasıyla yıpratıp tahrip ederek, ölümlere yol açıyor. 

İşyerinde hava kirliliğine (partikül madde, gaz, duman vb) maruz kalma da yine yüksek sayıda ölüm yol açan nedenlerden birini oluşturuyor. Bu nedene bağlı olarak 450 bin ölüm tesbit edildi. Bunun nedeni de patronların işyerlerinde gereken filtreleme, havalandırma gibi iş güvenliği için gerekli düzenlemeleri yapmamış olmaları. 

Sonuçta dünya genelinde, işe bağlı ölümlerde, uzun çalışma saatlerine maruz kalmayla ilişkili kalp hastalıkları 16 yıl içinde yüzde 41 ve inmelerden kaynaklanan ölümler yüzde 19 arttı.

Niye „Şok“ Oluyorsunuz?

Dünya Sağlık Örgütü  Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hazırlayıp açıkladıkları rapora ilişkin şöyle dedi: “Bu kadar çok insanın işlerinden dolayı ölmelerini görmek şoke edici”.

Kuşku yok ki, bu çok riyakarca bir „şok olma“ halidir.

Dünya Sağlık Örgütü gibi bir kurumun direktörünün bu rakamlara şaşırmaması mümkün değildir.

Dünya genelinde, iş güvenliğinin her açıdan ne kadar pervasızca çiğnendiğini, kuşkusuz en iyi Dünya Sağlık Örgütü yetkililiri bilir.

Elbette bunun pratik bir karşılığı olacak.

Bu karşılık, 2 milyon ölümdür.

DSÖ; bu verilerin „sorunun çözümüne katkı sağlayacağını“ belirtiyor.

Yanlış. Sorunun nedeni ve çözümsüzlüğün nedeni, BİLGİSİZLİK değildir.

Kapialistler herşeyin farkındalar.

Uyguladıkları politikaların ve yöntemlerin nelere yol açtığını ve açacağını da çok iyi biliyorlar.

Emperyalist-kapializm bu sorunu çözemez; sorunu yaratan kendisi.

Manufacturing: Striking Burtynsky Images on Working Conditions in China

DSÖ ve İLO daha defalarca bu tür raporlar hazırlayacaklar ve sorun çözülmeyecektir.

Ne zamana kadar?

Çalışma koşullarında, herşeyin kar hırsına göre değil, emekçilerin ihtiyaçlarına, insanca yaşam koşullarının sağlanmasına göre ayarlanacağı zamana kadar.

Yani başka deyişle patronların iktidarının yerini emekçilerin iktidarı alıncaya kadar.

Tabii o zamana kadar da iş güvenliği için, insanca yaşam ve çalışma koşulları için emekçiler, kavgalarını sürdüreceklerdir.

Sosyal ağlarda paylaşın