Kapanmayla yasak, kısıtlama… kime?

BEDAVA

Bedava yaşıyoruz, bedava;

Hava bedava, bulut bedava;

Dere tepe bedava;

Yağmur çamur bedava;

Otomobillerin dışı,

Sinemaların kapısı,

Camekanlar bedava;

Peynir ekmek değil ama

Acı su bedava;

Kelle fiyatına hürriyet,

Esirlik bedava;

Bedava yaşıyoruz, bedava.

                   Orhan VELİ

Genelge üzerine genelge, kararname üzerine kararname… yasak üstüne yasak, kısıtlama üstüne kısıtlama çıkartılıyor ülkemizde. Hepsi de güya salgına karşı yapılıyor. Ancak her ne hikmetse emekçelerin hayatında hiç bir değişiklik olmuyor.

Çalışan yine en zor koşullarda çalışmaya devam ediyor. İşçinin hiçbir sosyal güvenceye sahip olmadığı çalışma koşullarına bir de korona bahanesiyle işten çıkartmaların eklenmesi ile  1 emekçi en az 2 emekçinin yapacağı  işi yapıyor. Koronaya karşı sözde önlem alıyor AKP iktidarı ama emekçiler yine saatlerce balık istifi toplu taşıma araçlarında işlerine gidip geliyor. Hiç bir önlemin alınmadığı fabrikalarda hem en ağır hem de hastalığın bulaşmasına en musait koşullarda  saatlerce çalışmak zorunda kalıyor emekçiler.

Önlem adına sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor ama bu yasak çalışmayan ve iş bulmak zorunda olan, evine günlük tayin götürmek için kara kara düşünen işsizin hayatını cehenneme çeviriyor. İş yok, güç yok, hiç bir gelir yok, borç gırtlağa kadar… kira var, elektrik var, gaz var… buz dolabı boş, yiyecek ekmek yok. Sokağa çıkmayı yasaklayan AKP iktidarından işçiye verilen tek kuruş yok. En kötüsü yarın için hiç bir umut yok. Sadece yasak var !

İktidar sürekli yasakların, kapanmanın biçimine düzenleme yapıyor ancak getirilen hiç bir düzenleme halkın yaşantısında bir düzelme yapmıyor, tersine her değişiklik emekçinin hayatını zorlaştırıyor özgürlüklerini kısıtlıyor.

Kapanma ile ilan edilen sokağa çıkma yasağı çalışan işçinin çalışma saatini kapsamıyor. Kanının emilmesine bir kısıtlama getirilmiş değil. Sadece çalıştıkları zamanların dışındaki zamanlarda sokağa çıkmasını yasaklıyor sokağa çıkma yasağı.

Onun dışında hakkını aramak, eylem yapmak eylemlere katılmak, her hangi bir demokratik hakkını kullanmak zindana çevrilmiş hayatının iyileşmesi için kılını kıpırdatması yasak.

Patronlara, şeyhlere, para babalarına yasak yok. İktidarın her anlamda desteği arkalarında. Zenginliklerine zenginlik katmaları için AKP iktidarı var gücüyle çalışıyor.

İşkencedere’de bir dere 1 günde kurudu

Peki halka:  Orhan Veli’nin şiirinde dediği gibi, halka çok şey bedava hala! Hava , bulut, esirlik, iliklerine kadar sömürülmek… bedava. Otomobillerin dışı bir de. Yağmur çamur. Dere tepe de bedava diyordu şair. Bakabilecek dere tepe kalmışsa, o da bedava tabii. Zira sokağa çıkma yasağı doğamızı yok etmeye yeminli AKP’li mütahitleri kapsamıyor. Aksine Cengiz holding gibileri sokağa çıkma yasağını dağlarımızı, derelerimizi, ormanlarımızı yok etmek için kullanıyor.  Asker jandarma korumasında…

Sosyal ağlarda paylaşın