İngiltere’de Yüksek Mahkeme, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilebileceği yönündeki karara itirazda bulunabileceğine hükmetti.
ABD emperyalizmi’nin bir çok kirli dosyasını açığa çıkartarak gerçek anlamda tarihi öneme sahip gazetecilik örneği sergileyen Assange şu anda bu “suçlardan” dolayı İngiltere’de hapishanede tutuluyor. Geçtiğimiz aylarda İngiliz mahkemeleri Assange’ın ABD’ye teslim edilmesini mümkün kılacak karar aldı. Ve ne zaman gönderileceği konuşulurken bugün, Yüksek Mahkeme, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilebileceği yönündeki karara itirazda bulunabileceğine hükmetti.
Emperyalizmin haklar ve özgürlükler konusunda ne kadar iki yüzlü olduğunun net gösterdi Assange dosyası. Basın özgürlüğünün de laftan ibaret olduğunu, emperyalizmin gerçek yüzünü gözler önüne serince tüm dünya daha net bir şekilde görmüş oldu. Assange tutuklu olduğu günden beridir dünyada bir çok yerde yapılan eylemler ve protesto gösterileri ile sahipleniliyor.
ABD, Assange’ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğu dahil 18 suçtan yargılamak için İngiltere’den iadesini istiyor.
İade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtilen Assange’ı destekleyenler ve avukatları, Assange’ın yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu, suçlamalarda siyasi amaç güdüldüğünü, akıl sağlığının risk altında olduğunu ve ABD hapishanelerindeki koşulların İngiltere’nin insan hakları yasalarını ihlal ettiğini belirtiyor.
Ayrıca basın örgütleri, Assange’ın yayımladıkları nedeniyle yargılanmasının kötü örnek oluşturacağını ve bundan sonra ABD’nin herhangi bir gazeteciyi casusluk suçlamasıyla yargılayabileceğini vurguluyor.