İzmir, Denizli Ve Samsun Barolarından „Çoklu Baro“ Tasarısına Tepki

AKP iktidarının meclise 30 Haziranda sunduğu çoklu baro yasa tasarısına karşı baroların eylemleri sürerken, İzmir ve Denizli’de de avukatlar, çok baroya karşı eylem gerçekleştirdi. İzmir Barosunun, “Savunma susmadı, susmayacak” şiarıyla başlattığı oturma eylemi ikinci gününde. İzmir Barosu’na bağlı avukatlar baro binası önünde bir açıklama yaparak oturma eylemine başladı.


İzmir Barosunun eylemine İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerinin de açıklamaya katıldı. İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Özgür Yılmazer, “Siyasi iktidar baroların bölünmesine yönelik yasa teklifini meclise sundu. Barolar insan hak ve özgürlüklerini,şiddete, tacize ve tecavüze uğrayan kadınların haklarını, istismara uğrayan çocukların hakkını, kısacası her türlü hak ve özgürlükleri savunan yani yanlışa yanlış diyen kurumlardır. İşte bu nedenle baroların sesini kısmaya çalışıyorlar. Bizler hiçbir güce karşı asla ve asla cübbelerimizi iliklemedik” ifadelerini kullandı. Yılmazer, “Daha dün, ülkenin başkentine baro başkanlarını sokmadılar. İzmir’de anayasal demokratik hakkımızı kullanmamıza izin vermediler. Bizleri yürütmediler, Adana’daki meslektaşlarımıza saldırdılar. Çünkü korkuyorlar. Biz bu yasa teklifinin geçmeyeceğine inanıyoruz. Diyelim ki geçti, bundan sonra mücadele etmeyeceğiz sanıyorlar. Biz asla ve asla vazgeçmeyeceğiz, teslim olmayacağız. Biat etmeyeceğiz” dedi. İzmir Barobaskani Yardımcısı Yılmazer ayrıca 3 Temmuz’da Ankara’daki yürüyüşe tüm meslektaşlarını ve demokrasi güçlerini davet ederek çağrıda bulundu.

BU MÜCADELE EMEK VE DEMOKRASİ MÜCADELESİDİR

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın’ da yapılan açıklamada söz alarak “Baro aynı zamanda vatandaşın savunma hakkını temsil eder. Bu gün baroyu koruyamazsak yarın hiçbir sendika ve kurumu koruyamayız. Bu mücadele emek ve demokrasi mücadelesidir. ” dedi. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Camlı “Onurlu muhalefetleri nedeniyle yönetilenler tarafından hedef tahtasına oturtulan meslek örgütleri, kendilerine yönelik her türlü saldırıya karşı ayakta dımdık mücadele etmeye devam edecektir” dedi.


Yapılan açıklamada KESK Şubeler Platformu adına konuşan BEŞ İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven “Barolara yapılan saldırı tüm işçiler ve emekçilerin örgütlenme hakkına da saldırıdır. Tek adam sisteminin hukuksuzluğuna asla izin vermeyeceğiz” diye konuşdu.


DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise “İşçilerin kıdem tazminatı ile uğraşan AKP hükümeti, toplumun her kesimiyle kavga halinde. Barolara, TMMOB, TTB’ye ve işçilerin kıdem tazminatına el uzatıyorlar. Biz de barışın özgürlüğün, laikliğin ve demokrasinin mücadelesini hep birlikte vereceğiz” dedi. Oturma eylemine başlayan avukatlar “Savunma susmadı, susmayacak”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attarak eyleme devam etti.

DENİZLİ BAROSU POLİS BASKISINA RAĞMEN YÜRÜDÜ

Denizli Barosu avukatları polisin uyguladığı tüm baskı ve yasaklamalara direnerek valilik önünden Çınar Meydanı’na yürüyerek basın açıklaması yaptı. 29 Haziran’da yapmak istedikleri yürüyüş polis tarafından engellenen avukatlar bugün tekrar yürüyüşe geçti. Valilik önünden Çınar Meydanı’na yürüyen Denizli Barosu avukatları yürüyüş esnasında “Savunma susmadı susmayacak”, “Hak hukuk adalet” , “Savunma için yürüyoruz” sloganları attı. Denizli Barosu avukatları adına Av. Kerem Tahir Uzelce Çınar Meydanı’nda gerçekleşen basın açıklamasını gerçekleştirdi TBB Başkanı Feyzioğlu’na tepki gösterek “MEŞRUİYETİNİ YİTİRDİ!” dedi.


Baro başkanlarının Ankara Yürüyüşü’nde polis tarafından uğradıkları fiziksel şiddete tepki gösteren Uzelce, “Tüm o saldırıların yaşandığı esnada Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı makamını işgal eden ve meşruiyetini çoktan yitirmiş olan şahsın, siyasi güç ardına saklanarak avukatların haklı ve yasal direnişini engelleme çabası maalesef bizleri şaşırtmamıştır. Denizli Barosu avukatları olarak bizler adına anayasal haklarını kullanan baro başkanlarımıza yapılan çirkin saldırıyı kabul etmiyoruz” dedi.
Polis şiddetine ve tüm hukuksuz engellemelere karşı tüm yasal haklarını kullanmaya hazır olduklarının vurgu yapan Uzelce, “Başkanlarımıza saldıran sorumlular hakkında her türlü yasal mücadelenin takipçisi olacağımızı, saldırıya maruz kalan başkanlarımızın tek bir çağrısı ile cübbelerimizle Ankara’ya doğru yola çıkacağımızı ve her türlü eyleme hazır olduğumuzu kamuoyu bilgisine sunarız” dedi.



Samsun Baro Başkanı Keramı Gürbüz, baroların seçim sistemine müdahale girişimini protesto etmek amacıyla görevinden istifa etti. Gürbüz çoklu baro yasa tasarısını protesto ederek görevinden istifa ettiğini duyurdu. Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktıktan sonra açıklama yapan Gürbüz, “Yasa teklifini kabul etmiyoruz. Bizler bu şartlarda ilerleyemeyiz. Artık bu işin sürdürülecek bir tarafı kalmamıştır. Ben an itibariyle Samsun Barosu Başkanlığı görevimden istifa ediyorum. Bunu hem bugünkü şartlara tepki olarak hem de bu 15 gün içerisinde yaşananlardan dolayı istifa ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.