İsviçre istihbaratı da sadece solcular için çalışıyor

Isvicre Istihbarat Direktörü Jean Philippe Gaudin

İsviçre Federal İstihbarat Servisi NDB`nin Bern`deki Genç Sosyal Demokratlar ( Juso ) ile Alternatif Solcular ( Alternatıve Linke AL )`nin sosyal medya ağlarından bilgi topladığı ortaya çıktı. Bunun üzerine ülkede bulunan diğer sol partilerin yaptığı araştırma sonunda Federal İstihbarat Servisi NDB`nin ülkede bulunan bütün solcuları izlediği belgelerle açıklandı.

2016 yılında Federal İstihbarat Servisinin iki Sol Partiyi izlemesinin ortaya çıkmasının ardından Basel Sosyal Demokrat Partili Anıta Fetz, Sendikalar birliği ve diğer partiler devlet koruma dosyalarını istemişlerdi. Dosyalarda İstihbarat Servisinin bütün sol partileri izlediği açıkça görülüyor.

İsviçre yasalarında ve İsviçre İstihbarat Servisi yasalarınca barışçıl örgütlerin izlenmesi ve denetlenmesi yasak. Federal İstihbarat Servisi “ barışçıl örgütlerin siyasi faaliyetlerini, ifade özgürlüklerini, toplanma veya örgütlenme özgürlüğü hakkında hiç bir birgi edinme yada denetleme hakkına sahip değil”.

NDB sadece bir örgüt yada bireyin “ resmi makamlarca Terörist olduğu kabul edilmiş, aşırı üç eylemlere katılmış kişilerin yada örgütlerin, eylem hazırlığı içinde olduklarına dair somut göstergeler olduğunda izlenmesi “`ni meşru sayıyor.

Ancak uygulamada NDB`nin barışçıl mitingleri, organizasyonları, hatta sendikaların Facebook paylaşımlarını bile belgelediği ortaya çıktı. Facebook paylaşımı yapanları Demo düzenleyicisi olarak not alan Federaller, yorum yazanları bile kayıt altına almışlar.

Diğer yandan Federal İstihbarat Servisi`nde aşırı radikal sağcılarla ilgili bir veri tabanı gözükmüyor. Kanton Schwyz`de karnaval`da yürüyüş yapan 13 Ku Klux Klan`la ilgili bile en ufak bir not yok İstihbarat servisinde. Konuyla ilgili olarak Genç Sosyalist JUSO İsviçre Başkanı Tamara Funiciello yaptığı basın açıklamasında NDB`nin “ sağ gözü kör “ sözleriyle eleştirdi. Funiciello, Federal İstihbarat Servisine hitaben : “ Siz, Politik çalışma yapan insanları takip ederken, Neo- Naziler Facebook üzerinden terör grubu oluşturabiliyorlar” dedi.

Federal İstihbarat Servisi Direktörü Jean-Philippe Gaudin ”Şiddet aşırıcılığını soldan sağa kadar ayrım yapmaksızın tam olarak aynı şekilde takip ediyoruz. Biz kör değiliz “diyor.

Genç Sosyalistler Juso şimdi İstihbaratın izleme davalarının bağımsız bir komisyon tarafından işleme alınmasını talep ediyor. İsviçre’nin Yeşiller Partisi bir basın açıklaması yaptı ve ”Denetim otoriteleri istihbarat servisi üzerinde gerekli kontrolleri başlatmalı ve izleme ve derlemenin nasıl bu noktaya gelebildiğini açıklamalı”. Talebinde bulundu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.