Boksör’ü Sahiplenenlere Soruşturma

Sarı Yeleklilerin amblemi oldu adeta o. Mücadelenin simgesi. Polislerin karşısında yumruklarıyla korudu arkadaşlarını. Bu nedenle tutuklanan eylemciye sahip çıkanlar, yaptıkları bağışlar nedeniyle sorguya çekiliyor şimdi Fransız adaleti tarafından.

Profesyonel boksör olan Christophe Dettinger’in görüntüleri milyonlarca kişi tarafından izlendi, paylaşıldı. Ocak ayından katıldığı eylemde polislerin saldırısına yumruklarıyla karşılık vermişti.

Fransa devleti ve medyası onu hedef gösterdikçe halkın gözünde kahramanlaştı boksör. Tutuklanmasının ardından, devlet güçlerini öfkelendiren büyük bir sahiplenme örgütlendi Sarı Yelekliler arasında. Mahkeme masraflarının karşılanması amacıyla bir kampanya başlatıldı ve sadece 24 saatte 130 bin euro bağış yapıldı. Polisi yumruklayan bir adamın bu şekilde sahiplenilmesi devlet yanlısı medyada « hani sarı yelekliler fakirdi ? Bakın nasıl paraları var ! » gibi yorumların yapılmasına yol açtı. 

Çok geçmeden, Fransız devletinin talimatı üzerine, kampanyanın yürütüldüğü internet sitesi Leetchi, « devlet güçlerine karşı şiddeti meşrulaştırdığı gerekçesiyle » bağışı bloke etti ve paranın Dettinger’in ailesine verilmesini engelledi. 

Şirket son olarak bağışta bulunan 8 bin kişinin isimlerini, soruşturma yürüten Paris Savcılığına verdi. 11 Haziran tarihinde 52 kişinin bu nedenle ifadesinin alındığı öğrenildi. Kendilerine « Neden Christophe Dettinger’e destek oldunuz » sorusu soruldu.

Eski Şampiyon Şimdi Halk Kahramanı

2007 Fransa Boks şampiyonu Christophe Dettinger’in, bir belediye memuru olarak çalıştığı ve Sarı Yelekliler eylemlerine katıldığı anlatıldı basında. Çingene kökenli olması ırkçı yorumlara neden oldu burjuvazi tarafından. 

Ancak hiç bir karalama ve tehdit girişimi Dettinger’in isminin tüm ülkenin sokaklarında duvar yazılaması olmasına, Sarı Yeleklilerin sembolü olmasına engel olamadı.

Hakkında çıkarılan yakalama kararı ardından bir video çekerek teslim olacağını anlatmıştı boksör Dettinger ve şöyle demişti « Ben bir Sarı Yelekliyim. Halkın öfkesi içimde. Tüm başkanların, bakanların, devletin nasıl tıka basa yediklerini görüyorum. Örnek bile olamıyorlar. »

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.