İsveç’te Sağlık Personeli Grevde

İskandinavya(GHA)
İsveç Sağlık Hizmetleri Birliği’nin yaklaşık 2.000 üyesi, 5 Haziran’da greve başladı. Sağlık çalışanları, çalışma saatlerinin kısaltılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla greve gidiyor. SKR ve Sobona’nın İsveç Sağlık Çalışanları Sendikası’nın çalışma saatlerinin kademeli olarak azaltılması taleplerini yok saymasından dolayı başlayacak olan grevde sağlık emekçileri, vardiyaların başında ve sonunda 7,5 dakika kaldırılarak çalışma saatlerinin haftada 75 dakika azaltılmasını, ikinci aşamada ise çalışma saatlerinin 30 saate indirilerek haftada 4 gün çalışmayı talep ediyor.

Bugün 5 bölgede gerçekleşecek olan grev, Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland ve Västerbotten’deki üniversite hastaneleri ile Södersjukhuset ve Danderyds hastanelerinde çalışanları kapsıyor. Ayrıca 2008’den bu yana ilk sağlık grevi olacak bu grevde, hemşireler, ebeler, röntgen hemşireleri ve biyomedikal analistler İsveç’teki bazı bölüm ve kliniklerde iş bırakacak.

Grev daha başlamadan etkisini gösterdi; acil servisler ve birçok bölüm kapatılmak zorunda kaldı. İsveç’in Göteborg kentinde bulunan en büyük acil servisi olan Östra Hastanesi ve Mölndal Hastanesi’nin acil servisleri kapandı. Hastanelerde grev nedeniyle yaklaşık 20 bölüm, sağlık çalışanı olmadığı için kapatıldı ve hastalar diğer bölümlere yönlendirildi.

İsveç tarihinin en büyük grevi 1909’da yaşandı.

Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve mesai saatlerinin daha iyi olması için İsveç’te kömür ve maden işçileri en son 1909 yılında 300 bin işçiyle greve gitmişti. O dönemde çalışma saatleri belirlenmemişken, bu grev sayesinde çalışma saatleri 8 saate indirilmişti. O günden beri çalışma saatlerinde değişiklik yapılmadı. Eğer sendikalar bu grevde başarılı olursa, uzun yıllar sonra 8 saatlik çalışma saatleri kademeli olarak azalacak.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın