İsveç’te binlerce sağlık emekçisi bugün greve gitti

İskandinavya(GHA)
Hastanelerde çalışma koşullarının iyileştirilmesi, maaş zamlarının yetersizliği ve isteği dışında hastane içindeki çalışanların farklı bölümlere taşınması gibi konular nedeniyle, bugün binlerce sağlık çalışanı İsveç’te iş bıraktı.

İsveç’te 63,000 sağlık çalışanı, SKR ve Vårdförbundet (Sağlık Sendikası) arasındaki görüşmelerin çıkmaza girmesinin ardından Perşembe günü greve çıktı. Sahlgrenska Üniversite Hastanesi’nde ise, birçok sağlık çalışanı bugün saat 16:00’da iş bırakarak evlerine gidecek.(!)

Bu grev, devlete bir uyarı niteliğinde. Sağlık sendikası Sahlgrenska Hastanesi temsilcisi Nicklas Modig, sağlıkta planlanan akışların uygulanmasının zor olacağını belirtti ve bu eylemin taleplerinin karşılanmasını istediklerini söyledi. Modig, “Şu anda yeni bir teklif sunmayacağız, ancak kapımız her zaman müzakerelere açık,” diye ekledi.
Yapılan bu açıklamada tüm dünyada emekçilerin mücadelesinin önünde büyük bir engel olan sarı sendikacılığın asıl derdinin mücadele değil müzakere etmek olduğu görülüyor…

Grev, ülke genelinde sağlık hizmetlerini etkileyecek. Saat 16:00’da başlayacak olan grevin binlerce kişiyi etkileyeceği öngörülürken, geçtiğimiz hafta hükümet ile Belediye Sendikası Kommunal arasındaki anlaşmazlık neredeyse greve neden olacaktı. Ancak son anda hükümet, sendikaya verdiği teklifle grevi iptal etti. Kommunal’a bağlı 55,000 işçi, daha iyi çalışma koşulları ve bu yıl için 450 kron İsveç parası zamı ile 786 kron ek ücret zammına sendika evet demişti. Bu nedenle grev son anda iptal edilmişti.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın