İsveç Sol Parti Konferansına Naziler Saldırdı. Çok Sayıda Yaralı var

İskandinavya (GHA)

Avrupa’da ırkçılık yaygınlaşıyor. Emperyalizmin politikalarının sonucunda artan ırkçı çeteler her geçen gün daha da pervasızlaşıp saldırılarını çoğaltıyor. Bu saldırıların biri de dün 24 Nisan günü İsveçte yaşandı.

Çarşamba akşamı, Stockholm’ün güneyindeki Gubbängen’de, İsveç Sol Parti, Yeşiller Partisi ve Expo gazetesi tarafından düzenlenen konferansa maskeli Nordic Direniş Hareketi (NMR) adındaki neo-Nazi grubu saldırdı çok sayıda yaralı olduğu öğrenildi.

İsveç Sol Parti’nin Stockholm dışındaki Gubbängen Moment Teatern’de düzenlediği etkinliğe davetli konuşmacı olarak katılan Expo Gazetesi eğitim sorumlusu Klara Ljungberg ve birçok dinleyici, konferansı beklerken Nordic Direniş Hareketi (NMR) adındaki neo-Nazi grubun saldırısına maruz kaldı.

Naziler, hem ziyaretçilere fiziksel şiddet uyguladılar hem de savunma spreyiyle saldırı gerçekleştirdiler ve katılımcılar üzerine sis bombası attılar.

Polis ve itfaiye ekipleri olay yerine gelerek önlem almaya çalıştı ve birçok kişi ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Naziler, polis gelmeden önce olay yerinden kaçtılar.

Gazeteci Mathias Wåg “direk bana saldırdılar”

Aynı panele davet edilen konuşmacılardan biri de Aftonbladet Gazetesi yazarı ve anti-faşist aktivist Mathias Wåg’dı. Wåg’ın da Nazilerden darbe aldığı belirtildi.

Wåg, olayın ardından yaptığı açıklamada, “Kararlıydılar ve benim peşime düştüler. Birkaç darbe aldım ama ciddi bir zarar görmedim. Sol Parti ve Yeşiller Partisi temsilcileriyle birlikte anti-faşizm hakkında konuşmak üzere bir panele davet edilmiştim. Böyle bir saldırı olacağına dair herhangi bir ipucu almadım, ancak Expo ile aynı mekanda bulunmanın riskli olduğunu biliyordum” dedi.

SOL Parti Lideri Dadgostar, Bu saldırı demokrasiye yapılmış bir saldırıdır

Olayın ardından İsveç Sol Parti genel merkezini arayan ajansımız, kısa bir süre Sol Parti lideri Nooshi Dadgostar ile görüştü. Dadgostar, Nazilerin bu saldırıyı gerçekleştirmesinin amacının insanları korkutarak susturmak olduğunu belirterek, “Bu saldırı demokrasiye yapılmış bir saldırıdır” ifadelerini kullandı.

Dadgostar, “Tabii ki, bu insanları susturmak için yapılmış bir saldırı. Demokraside bunu istemiyoruz. Nazilere ve bu tür saldırılara karşı duracak insanların bir araya gelmesini ve örgütlenmesini istiyoruz” dedi ve ekledi, “Bu saldırıyı gerçekleştirenlere bir mesaj vermek istiyorum: Bu tür olaylar İsveç’te olmamalı ve asla olmayacak. Bu konuda Meclis’te önlem ve yasalar yapacağız” şeklinde konuştu.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson; Önlemleri artıracağız

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, akşam saatlerinde İsveç devlet televizyonu SVT’ye yaptığı açıklamada, “Demokratik bir toplantıya yapılan saldırı, tüm demokrasimize yapılmış bir saldırıdır” dedi.

Ulusal Polis Komiseri Petra Lundh, yaptığı açıklamada olayın “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Ancak! Avrupa’nın tamamında ırkçılığın kendiliğinden gelişmediği artık bilinen bir gerçek. Irkçılık pompalanıyor, ırkçı söylemler yaygınlaşıyor ve en önemlisi ırkçı yapılanmalara göz yumuluyor, himaye ediliyor hatta bizzat örgütleniyor… Bu yaşananlar emperyalizmin politikalarının basit bir sonucu. Eğer ırkçılığa karşı mücadele edilmez ve ilericiler devrimciler örgütlenmezse bu tür saldırıların azalmasını beklemek gerçekçi olmayacaktır…

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın