İstanbul ve Ankara’da Ulaşıma Büyük Zam!

İstanbul ve Ankara’da Ulaşıma Büyük Zam!

İstanbul’un ardından Ankara’da da toplu taşıma ücretlerine zam yapıldı.
Yeni düzenlemeye göre, toplu ulaşım ücretlerine yüzde 38 gibi büyük bir oranda ZAM yapıldı. EGO Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre tam bilet ücreti 4.5, öğrenci bileti ise 2.5 liraya yükseltildi. Tam bilet daha önce 3.25 TL, öğrenci bileti ise 1.75 idi.
Zamlar, 1 Ocak itibariyle geçerli olacak.
Bu arada EGO, öğrenci aylık abonman ücretine zam yapmayı da ihmal etmeyip, abonmanları 75 liraya yükseltti.
Zammın gerekçesi her zamanki gibi; Ankara Büyükşehir Belediyesi, zam gerekçesi olarak “zarar ettiklerini” öne sürüyor.
Fatura ise her zamanki gibi halka.


İstanbul’da ise Toplantıda Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü (TUHİM) tarafından enflasyon, yakıt giderleri, asgari ücretin artışı gerekçe gösterilerek zam önerilmişti.
Bu bağlamda yapılan zam önerisi; elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş ve minibüs ücretlerine yeniden değerleme oranı olan yüzde 36, servis ücretlerine ise yüzde 27 şeklinde oldu.

TUHİM tarafından yapılan zam önerisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında kabul edildi. Böylece İstanbul’da ulaşım ücretlerine zam yapılmış oldu. Zamlı tarifeler, 1 Ocak 2022‘den itibaren geçerli olacak.

Bir çırpıda yüzde 36 zam yapılarak halkın yoksulluğu daha fazla arttırılmış oldu böylece. Dolar indi çıktı tartışması gündemi meşgul ederken emekçinin yaşantısında bir iyileşme olmadığı gibi yapılan zamlarla daha da kötüye gitmeye devam ediyor. İstanbul’un zamlardan sonraki taşıma ücretleri şu şekilde olacak:

Tam Elektronik Bilet: 4,03 liradan 5,48 liraya yükseltildi.
Öğrenci Bileti: 1,96 liradan 2,66 liraya yükseltildi.
Sosyal (Öğretmen – 60 yaş) Bileti: 2,88 liradan 3,91 liraya yükseltildi.
Mavi Kart (Aylık): 316 liradan 430 liraya yükseltildi.
Aylık Öğrenci: 57,50 liradan 78 liraya yükseltildi.
Aylık sosyal (Öğretmen – 60 yaş): 196 liradan 266 liraya yükseltildi.
Metrobüste ise tam uzun mesafe 5,98 liradan 8,13 liraya yükseltilirken öğrenci 1,96 liradan 2,66 liraya, sosyal ise 3,28 liradan 4,46 liraya yükseltildi.

Sosyal ağlarda paylaşın