Adlilere Parasıyla, Siyasi Tutsaklara Parasıyla Da YOK!..

Hapishanelerde Görüntülü Görüşme… Adlilere Parasıyla, Siyasi Tutsaklara Parasıyla Da YOK!..

Hapishanelerdeki adli tutuklu ve hükümlülere aileleri ile görüntülü görüşme imkanı tanındığı, ancak bunun için 200 TL alındığı öğrenildi.
“Terör” gerekçesiyle tutuklananların ise bu uygulamadan yararlandırılmadığı açıklandı.

Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklamada bu konudaki gelişme şöyle duyuruldu:
“20 lirayı bulup görüşe gidemeyenler, yol parasını bulup görüşe gidemeyen aileler; bu uygulama geldiğinde çok sevindiler. Ama bunun da parayla olduğunu duyunca birçok insan yararlanamıyor”.

Çavuşoğlu, açıklamasının devamında şunları belirtiyor:
“200 lira gibi bir limit var. … Görüntülü görüşme güzel bir uygulama ama siz de takdir edersiniz ki ülkemizde ekonomik sorunlar var. Bunlardan en fazla etkilenenlerden biri mahkum aileleri. Zaten eşleri cezaevlerinde. Ağırlıklı bayanlar dışarıda zaten. Erkekler cezaevinde olduğunda bayanların da ekonomik sorunlardan çalışma şartları da olmadığı için 20 lirayı bulup, görüşe gidemeyenler, yol parasını bulup görüşe gidemeyen aileler bu uygulama geldiğinde çok sevindiler. Ama bunun da parayla olduğunu duyunca birçok insan yararlanamıyor.”

Görüntülü Görüşme Hakkında Ayrımcılık!
Görüntülü görüşme hakkı, siyasi tutsakların dışında, adli veya siyasi, MÜEBBET alan tüm tutuklu ve hükümlülere yasaklanmış durumda. Çavuşoğlu bunu şöyle dile getiriyor:

“Müebbet ceza alanlar bu görüntülü görüşmeden faydalanamıyor. Bunu kamuoyunda gündeme getirdiğimizde bize, ‘Siz teröristlere mi, çocuk tecavüzcülerine mi istiyorsunuz?’ dediler. Biz asla böyle bir ayrımı yapmıyoruz ama Türk Ceza Kanunu’nda sistematik problemler var. Suçu işlemeden de tamamen mahkemenin yanlış yargılamalarıyla bu suçtan yargılanan insanlar oluyor. Bunu da zaten Anayasa Mahkemesi ortaya koydu. Ülkemizdeki adaletin yüzde 52,8 olduğunu. Bize gelen mesajlar var. 81 ilde temsilciliği olan derneğin başkanıyım. Ağırlıklı olarak şunu söylüyorlar. ‘Bizler de bundan faydalanmak istiyoruz’. Müebbet ceza alanların da eşit bir şekilde faydalanmasını istiyoruz.”

Bu “İmkansızlıktan” Değil; Soygunculuktan!
Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, konuşmasının devamında talebini en “makul” şekilde ifade etmeye çalışıyor ve diyor ki:
“En azından makul bir fiyata indirilip, hatta imkan varsa ücretsiz, böyle bir imkan yoksa durumu iyi olmayan mahkum ailelerine ücretsiz sağlanmasını talep ediyoruz.”
“İmkan varsa” ne demek? Tabii ki var ve olmalı.
Bunun imkan dahilinde olduğu, devletin tutuklu ve hükümlülere bu hakkı tanıması gerektiği açık.
Çavuşoğlu, sorunu duyurmakla iyi yapıyor.
Ama Çavuşoğlu bilmeli ki, bu ülkede haklar, özellikle de tutuklu ve hükümlülerin hakları, yalvararak, acındırarak, “makul” olarak değil, ancak direnerek alınır.

Sosyal ağlarda paylaşın