İsrail’e Karşıysanız Size ÖDÜL Yok!

Almanya’da edebiyat alanında her yıl verilen Peter Weiss Ödülü’nün bu yıl verilmesi askıya alındı.
Aslında ödül jürisi toplanmış, ödülün kime verileceği ve ne zaman verileceği de kararlaştırılmıştı.
Bochum Belediyesi tarafından verilen “Peter Weiss Ödülü”, bu sene yazar Sharon Dodua Otoo’ya verilmesi kararlaştırılmış ve ödülün 10 Mart 2024’te düzenlenecek törenle Otoo’ya verileceği açıklanmıştı.

Ancak Bochum Belediyesi bu hafta yaptığı açıklamada,
“ödülün verilmesinin yazar Sharon Dodua Otoo’nun İsrail’e boykot kampanyasını desteklediği gerekçesiyle askıya alındığını” duyurdu.
Belediye tarafından yapılan yazılı açıklamada “Ödül sahibine ilişkin iddialar doğrulanırsa ödülün verilmeyeceği” belirtildi.
Açıklamada, “10 Kasım’da yapılan oylamada bu yılki ödülün yazar Otoo’ya verilmesinin kararlaştırıldığı” hatırlatılarak, “ancak ödül sahibinin, İsrail’e karşı boykot ve yaptırım çağrısında bulunan bir kampanyaya destek verdiğinin iddia edilmesi üzerine kararın askıya alındığı ve iddiaların incelendiği belirtildi.Açıklamada, iddianın doğrulanması durumunda Peter Weiss Ödülü’nün Otoo’ya verilmesinin söz konusu olamayacağı” kaydedildi.

Batı demokrasisinin EN TEMEL ÖLÇÜLERİ olduğu söylenen düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü nereye gitti acaba?
Daha önce de Bangladeş’li fotoğraf sanatçıları Shahidul Alam, Tanzim Wahab ve Munem Wasif’in Almanya’daki sergileri iptal edilmişti. Gerekçe ise, “sosyal medya hesaplarından Filistin’i destekleyen paylaşımlarda bulunmaları” idi.
Ödüller verilmiyor, sergiler iptal ediliyor, yürüyüşler yasaklanıyor. Bayraklar yasaklanıyor. Kefiye yasaklanıyor. Filistin lehine İsrail aleyhine demeç verenlere hayat hakkı yok deniliyor..

Emperyalizm diyor ki, “benim gibi düşünseniz düşünce özgürlüğünüz var, ama düşüncelerinizin benim çıkarlarıma zarar verdiği noktada düşünce özgürlüğünüz biter!”
Emperyalizmin özgürlüklerinin “göstermelik” olduğunu, sisteme dokunulmadağı sürece tolerans gösterildiğini hep söylemişizdir.
Ama bu ikiyüzlülük, özgürlüklerin içinin bu kadar boşaltılması, belki ilk kez bu kadar aleni ve pervasızca yapılıyor.
İsrail aleyhine, Filistin lehine en sıradan bir açıklamaya bile tahammülü yok emperyalizmin.
Çünkü, emperyalizmin bu kadar yoğun ekonomik, siyasi, askeri desteğine rağmen, orada hala direnişi kıramamaları, emperyalizmin halkları altedemediğinin ve altedemeyeceğinin yeni bir kanıtı oluyor.
Emperyalistlerin tahammülsüzlüğü buna.

Sosyal ağlarda paylaşın