işkenceciye değil işkenceye uğrayana ceza; 14 Kişiye 50 yıl hapis

Halfeti’de çatışma sonrası gözaltına alınan ve karakol bahçesinde yüzüstü yatırılarak işkence edilen kişilerden 14’üne toplam 50 yıl hapis cezası verildi.

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs 2019 tarihinde HPG’liler ile polisler arasında çıkan çatışmada 1 komiser ve 2 HPG’li ölmüştü. Çatışma sonrası Halfeti ve Bozova ilçelerine bağlı mahallelerde olayla bağlantıları oldukları gerekçesi ile 55 kişi gözaltına alındı. Olaydan sonra gözaltına alınanlar Yaylak Jandarma Karakolu bahçesinde yüz üstü yatırılmış şekilde, üzerlerinde ayak izleri görünür halde fotoğraf karesi ile basına servis edilmişti. Gözaltına alınan kişiler savcılıkta verdikleri ifadeler doğrultusunda gözaltında tutuldukları süre boyunca yapılan işkencenin Urfa TEM Şube’de de devam ettiğini, elektrik, darp ve cinsel organlarını sıkma gibi işkencelere maruz kaldıklarını anlatmıştı. Hastane raporları, ifadeler ve avukat itirazları doğrultusunda Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca olaya dair başlatılan soruşturma halen sürüyor.

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili (Derto) Mahallesi’nde, 18 Mayıs 2019 tarihinde çıkan çatışma sonrası gözaltına alınan 8’i tutuklu 17 kişi hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt yöneticiliği yapmak” iddialarıyla açılan davanın 9’uncu duruşması Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Zeki Alakuş, Celal Ercan, Cindi Zincirkıran, Celal Yıldırım, Mehmet Alakuş, Fahrettin Alakuş, Ömer Gül ve Vakkas Kılıç, tutuklu bulundukları Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBIS) aracılığı ile duruşmaya katıldı. Tutuksuz yargılanan sanıklardan Güler Alakuş ile avukatlar duruşmada hazır bulundu. Tutukluların yakınları da duruşmayı izledi. 

Yargılananların verdikleri ifadelerde işkencenin boyutu gözler önüne seriliyordu. Yalancının Soysuz’u ülkemizde işkence olmadığını iddia ediyordu. Bakın işkenceye uğrayanların anlattıklarına :

“Bizi karakol bahçesinde ters kelepçe ile saatlerce beklettiler. Üzerimize basıp geçiyorlardı. Kemiklerimi kırdılar. Burnumu, göğüs kafesimdeki kemiği kırdılar. Cinsel organıma elektrik verdiler. İşkence altında ifade verdim. Bana ‘eğer bu ifadeyi imzalamazsan sana tekrar işkence ederiz’ diyorlardı. İşkence altında ifade verdim. Bu ifadeyi daha önce de kabul etmediğimi belirtmiştim” 

“TEM Şube’de bize çeşitli işkenceler yaptılar. İşkenceden sırtımı sakatladılar. Elektrik verdiler. Ayaklarımdan tavana astılar. İşkence edildiğime dair hazırlanan rapor hala bana iletilmedi. Bize evraklar imzalatıldı” 

Tüm yargılananların işkence altında ifadeleri alındığı yönündeki ifadelerine rağmen, işkenceye uğrayanlara AKP’nin hakimleri ceza konusunda çok “cömertti” yine. İşkence iddialarına kulak tıkayan mahkeme işkence ile ifade imzalattırılan tutuklulara ceza yağdırdı.

Mahkeme, Celal Ercan ve Zeki Alakuş’a “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7 yıl 6’şar ay, Mehmet Alakuş’a ise “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 5 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, 3 kişinin de tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. 

Sosyal ağlarda paylaşın