İşçiyi Katleden Değil İş Cinayeti Haberini Yapan Yargılanıyor

 3. havalimanı inşaatındaki işçilerin kötü çalışma koşulları ve işçi ölümlerini konu olan Cumhuriyet gazetesinde çıkan Mehmet Kızmaz imzalı, “3. Havalimanı Mezarlık Gibi” başlıklı haber nedeniyle İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açıldı.

4 temmuz görülen dava, Türkiye’de adalet denilen mekanizmanın sadece halk düşmanları, işçi katilleri, soyguncu, tecavüzcülerin lehine çalıştığını gözler önüne seriyor.

Duruşmada savunma yapan Kızmaz şunları söyledi: “Haberimden önce onlarca haber yapılmış, soru önergeleri verilmiş. Toplumun bu konuda bilgi edinme isteği oluşmuştur. Haberimi yapmadan önce İGA yetkililerine iddiaları sormama rağmen cevap verilmemiştir. Haberi, işçilere ve sendikacılara göre en çok işçi ölümünün yaşandığı hafriyat çalışmasında kamyon şoförüyle bire bir sahada yaptım. Haberden sonra bakanlık ‘Mayıs 2015’ten itibaren’ 27 işçinin öldüğünü açıkladı. Bir yıl sonra ise 55 işçinin yaşamını yitirdiği duyuruldu. Bir sene bile olmadan resmi olarak ölümlerin iki katına çıkmış olması işçi ölümlerinin çelişkisini ortaya koyuyor. İşçi ölümleri sorgulanmazken, kamuoyuna bilgi verilmezken, işçi ölümlerini kamuoyuna taşıyan bir habere dava açılması asıl sorundur. Haberimde kamuoyu yararı gözeterek yaptım. Bu dava işçilerin sesi olan habere değil, işçi ölümlerinden sorumlu olan kişi ve kurumlara açılmalıydı. Haberden sonraki aylarda işçilerin yaptıkları eylemler de çalışma koşulların ne kadar kötü olduğunu göstermektedir. Nasıl ki, ‘ölmek istemiyoruz’ dedikleri için bu işçilerin tutuklanması hukuksuzsa, işçilerin iddialarının haber yapılmasına dava açılması da hukuksuzdur. Üzerinde durulması gereken 400 ya da 55 ya da rakamlar değil, bir işçinin, canın bile ölmesidir.”

Daha kaç işçinin öldüğü bilgisine bile ulaşmak mümkün değil. AKP faşizmi 3.havaalanı inşaatında yaşanan katliamın üzerini örtmeye çalışıyor. Daha önce de kötü çalışma koşullarına karşı direnişe geçen işçilere defalarca saldırmış, işkence etmiş tutuklamıştı.

İnşaatta iş cinayetinde ölen işçiler ile ilgili açılmış tek bir dava yok ama katledilen, maaşları ödenmeyen, kötü çalışma koşullarına mahkum edilen işçilere, iş cinayetlerinin haberini yapanlara davalar açılıyor.

İşte size AKP’nin yani faşizmin adaleti.

Katletmek serbest ses çıkartmak yasak.

Bu şartlar altında işçilere emekçilere direnmekten mücadele etmekten bu düzenin hiç bir kurumuna güvenmemekten başkaca bir çare kalmıyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.