İran’dan ABD’ye « Varsa Kendiniz İçin Kullanın »

Koronavirüs İran’da her 10 dakikada bir kişinin ölümüne yol açıyor ve her saat yaklaşık 50 kişiye bulaşıyor. Bu bilgi İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kianuş Cihanpur’dan.

İran, İtalya, Çin ve İspanya ile en çok ölü sayısının bulunduğu ülkelerden. 1685 kişi İran’da hayatını kaybetti. 

İran’da 60 yaş üstü erkeklerin büyük çoğunluğunda solunum rahatsızlıkları mevcut. 1980/88 Irak savaşında kullanılan ABD yapımı gazlar nedeniyle varolan ciğer rahatsızlıkları bu kesimi daha zayıf kılıyor koronavirüse karşı.

Fakat İran’a emperyalist devletlerce uygulanan yaptırımlar ve ambargolar ölüm oranının yüksekliğinin başlıca nedeni.

Avrupa ülkeleri ve ABD koronavirüse karşı her gün yeni önlemler alırken, İran, Venezuela ve Küba gibi ülkelere uygulanan ekonomik yaptırımlar halen devam etmekte. Temel tıbbi mazlemelere erişimleri engellenmekte emperyalist güçler tarafından.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, “Vuhan virüsü bir katildir ve İran rejimi de bir suç ortağıdır,” diye konuşmuştu. İran’da ölümlerin çoğalmasını rejimin düşmesi umuduyla izliyor ABD ve bunu bir fırsata çeviriyor adeta.

Bir yandan da sahte insani gösterişlere soyunuyor Amerikan yönetimi. İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney 22 mart günü yaptığı bir konuşmada,ABD yönetiminin yardım teklifini kabul etmediğini söyledi.  

Hamaney, “ABD yöneticileri yalancı, şarlatan, merhametsiz ve teröristtir. Ne kadar kötü sıfat varsa onlarda mevcuttur. Amerikalılar kaç kez, ‘Bizden isteyin, İran’a ilaç ve tedavi konusunda yardıma hazırız’ teklifinde bulundular. Bu ilginç bir açıklama. Öncelikle siz kendi derdinize çare bulun. Eğer elinizde varsa kendiniz için kullanın” dedi. 

Hamaney ayrıca, “Siz bu virüsü üretmekle suçlanıyorsunuz. Bu iddianın ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum ama böyle bir iddia söz konusuyken, hangi mantık sahibi sizin vereceğiniz ilaca güvenir. İlacınız hastalığı daha da arttırabilir veya kalıcı hale getirebilir. Sizin buraya doktor olarak göndereceğiniz kişiler, ürettikleri zehrin etkilerini yakından görmek için geleceklerdir. Söylendiğine göre İranlıların genetiğine uygun olarak virüsün bir bölümü İranlılar için üretilmiş. İranlılardan kimse, Amerikalıların bu teklifini kabul etmedi, etmeyecektir” diye konuştu. 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.