İran Kırmızı Bayrağını Çekti

ABD’nin Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlediği saldırı sonucu İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından İran’da kırmızı bayrak çekildi.

İran’ın Kum şehrinde bulunan Cemkeran Camii’nin kubbesine kırmızı bayrak çekildi 4 Ocak günü. Anlamı o ki, haksız yere dökülen kan karşısında intikam alınıncaya kadar o bayrak o direkten inmeyecek. Bu yeni bir savaşın ilanı. Şii türbelerinde görülen o kırmızı bayrak “Kerbela’nın intikamı henüz alınmadı” anlamına geliyor. Şiilerde siyah bayrak yası, yeşil bayrak ise barışı temsil ediyor. 

Süleymani’nin cenazesi ise 5 Ocak günü Ahvaz kentine ulaştı. İran’nın bir çok şehrinde büyük kitleler « Amerika’ya Ölüm ! » sloganları ile yine sokaklardaydı bu pazar günü. 

Bu öfke seli karşısında Trump ise yeniden tehditlere sarıldı. Ancak bu kez ABD’nin nasıl bir ahlak sahibi devlet olduğunu ele vererek ” İran kültürünü vurmakla ” tehdit etti !

Trump “Eğer İran herhangi bir Amerikalıya, ya da Amerikan varlıklarına saldırırsa bazıları çok üst düzey ve İran, İran kültürü için çok önemli 52 tane İran mevkisi belirledik (uzun yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 Amerikalıyı temsilen) ve bu hedefler ve İran çok hızlı ve çok sert bir şekilde vurulacak. ABD başka tehdit istemiyor” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Trump’ın açıklamalarına “İran kültürel ve sivil hedeflerini belirleyen maskara diplomatlar ve kişiler bir hukuk sözlüğü açmaya dahi zahmet etmesinler.  Jus cogens uluslararası hukukta emredici kuralları belirler yani uluslararası kırmızı çizgileri. Bu kesinlikle yapılmaması gereken bir şeydir” diye karşılık verdi.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.