İliç’teki Katliamının Sorumlusu Emperyalist Anagold Madencilik 400 işçiyi İşten Çıkaracak

Türkiye(GHA)

İliç’te yaşanan katliamın sorumlusu Emperyalist Anagold Madencilik, yaşanan katliamın ardından iyileştirme yerine 400 işçiyi işten çıkaracak.

Şubat ayında Erzincan’ın İliç ilçesi Çöpler köyünde faaliyet gösteren Anagold Madencilik’in arama arıtma faaliytelrini sürdürdüğü maden sahasında meydana gelen katliamda, 9 işçinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Anagold Madencilik, SSR Mining ve Çalık Holding’in ortaklığıyla işletilen bu maden sahasında, milyonlarca ton siyanürlü liç yığını kayarak büyük bir doğa katliamına ve işçi ölümlerine yol açtı.

Katliam sonrasında yapılan arama kurtarma çalışmalarında son olarak 8 Mayıs günü bir madencinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Kazayla ilgili yürütülen savcılık soruşturmasında, olayda asli kusurlu bulunan 6 üst düzey yönetici tutuklandı. İşbirlikçilikte sınır tanımayan ülkemiz yönetiminin yaşanan katliamın ardından TBMM’de bir komisyon kurmaktan başka yaptığı bir şey yok! Şirket faaliyetlerine devam ediyor. Geçtiğimiz hafta benzer şekilde bir liç yıgını kayması daha yaşandı.

Katliamın ardından emperyalist Anagold Madencilik’in, çalışanlarının koşullarını iyileştirmek yerine, İşçileri işten çıkarmayı planladığı öğrenildi. Şirketin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na 575 işçiden en az 400’ünü işten çıkarmak amacıyla başvuruda bulunduğu ve bu kararı doğruladığı bildirildi .

Anagold Madencilik’in bu adımı, işçi sendikaları ve kamuoyu tarafından eleştirildi. Şirketin, katliamda hayatını kaybeden işçilerin ölümünden sorumlu tutulması ve işçilerin çalışma koşullarını iyileştirmek yerine işten çıkarmayı tercih etmesi, tepkilere neden oldu. Bu durumu eleştirenler, maden kazalarının önlenmesi ve işçi güvenliğinin sağlanması için daha ciddi adımlar atılması gerektiğini vurguluyor.

Facianın ardından yaşanan gelişmeler, Türkiye’deki maden sektöründeki çalışma koşullarını ve iş güvenliği uygulamalarını yeniden gündeme getirdi. Ne Avrupa ABD menşeyli emperyalist şirketlerine ne de işbirlikçi ortakları olan yerli maden şirketlerine ceza veriliyor. Aksine sürekli olarak cezasız bırakılıyor. Benzeri katliamların cezasız kaldığına dikkat çeken halk, daha sıkı denetimler ve yaptırımlar uygulanmasını talep ediyor.
GHA

Sosyal ağlarda paylaşın