Hukukçulardan Sibel İçin Acil Çağrı

Ankara'daki çeşitli hukuk kurumları, ortak bir açıklama yaparak, sağlıksız koşullarda tutulan Sibel Balaç'ın bir an önce tahliye edilmesini istediler. 
Açıklama, Ankara’da bulunan Adalet için Hukukçular, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Demokrasi için Hukukçular, Hukukçu Dayanışması, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şubesi ve Toplumsal Hukuk örgütleri tarafından yapıldı. 
Hukukçular, 278 gündür ölüm orucunda bulunan Sibel Balaç’ın son durumuna dikkat çekerek bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini belirttiler.

Kurumlar adına hazırlanan ortak metin, ÇHD Ankara Şubesi Başkanı Murat Yılmaz tarafından okundu.

Yılmaz: “MAHKUM KOĞUŞUNUN KOŞULLARI ÇOK KÖTÜ”

Murat Yılmaz, sözlerinin başında Balaç’ın tutulduğu mahkûm koğuşunun havalandırma sistemi olmayan havasız bir alan olduğunu vurgulayarak şunları belirtti:

“Yoğun şekilde tuvalet ve yemek kokmaktadır. Mahkûm koğuşu statüsünde bulunduğu  için temizlik malzemeleri içeriye verilmediğinden pislik içerisindedir. Öyle ki avukat görüşüne giden meslektaşlarımız ziyarette bulundukları süre zarfında bu koşullara tahammül etmekte zorluk çektiklerini belirtmektedirler. Ankara’da kullanılabilir durumda bulunan tek mahkûm koğuşu olduğu söylenen Mevki ek binasındaki mahkûm koğuşuna her gün onlarca hasta tutuklu/hükümlü gelmekte, maskesiz biçimde burada bulunan nezarethanede tutulmaktadırlar. 
Bu koşullar sağlıklı bir insanı dahi hasta edebilecek koşullarken ölüm orucunda dokuz ayı geride bırakmış Sibel BALAÇ’ın sağlık durumunu ciddi bir tehlikeye atmaktadır. Ankara’nın tek mahkûm koğuşu olduğu söylenen Mevki Hastanesi mahkûm koğuşunun bu durumu hasta tutuklu/ hükümlülerin hapishanelerde tedavi olmasının mümkün olmadığını bizler açısından bir kez daha gözler önüne sermektedir.”

“ATK BİR AN ÖNCE İNFAZ ERTELEME KARARI VERMELİDİR." 
Bilindiği gibi, Sibel Balaç hakkında 16 Eylül günü Sağlık Kurulu tarafından bir karar verildi ve 19 Eylül'de Sibel Balaç’ın sağlık dosyası İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.
Hukukçularıh basın toplantısında bu gelişmeler aktarılar şunlar belirtildi: 

“Sibel Balaç’ın sağlık durumunun geldiği aşama, tutulduğu koşulların yarattığı etkiler ile birleştiğinde her günün kritik önemde olduğu açıktır. Bu sebeple Adli Tıp Kurumu tarafından Sibel Balaç hakkında bir an önce infazının ertelenmesi gerektiği yönünde rapor hazırlanmalı ve savcılık tarafından infaz erteleme kararı verilmelidir”.

Kozağaçlı: “SİBEL DEV BİR TUVALETİN İÇİNDE...”

Hukukçuların açıklamasında daha sonra Balaç’ın avukatı Betül Vangölü Kozağaçlı söz alarak, Sibel Balaç'ın zorla tutulduğu koşulları anlattı: 
“Bulunduğu koşullar çok kötü. Bir an önce infaz erteleme raporu verilmelidir. Artık haftalar değil, günler, hatta saatler bile çok önemli. Bir gün daha kaybedecek zamanı yok. 
Hatta rapor bile beklenmemeli ve savcılık derhal tahliye kararı vermelidir. Biz Sibel’i kaybetmek istemiyoruz. 
Biz avukatları olarak Sibel’le her gün görüşme yapıyoruz. Sibel’deki olumsuz durumu her gün görüyoruz. ATK 15 gün önceki tetkiklere, değerlendirmelere bakarak bir rapor hazırlayacak. Oysa Sibel’in sağlık durumu 15 günde daha da kötüleşti. Sibel dev bir tuvaletin içinde tutuluyor adeta. Sibel’in tutulduğu yerde kimse yaşayamaz”.
Sosyal ağlarda paylaşın