Hugo’nun Sefillerine Ödetilen « Bağışlar »

Paris’deki Notre Dame Katedralinin yangını henüz söndürülmemişken başladı bağışlar. Ülkenin en varlıklıları adeta bir birleriyle yarışa tutuldular. 1 milyar euroya yaklaşıldığı söyleniyor. Bu hırsın bir amacı var elbet, burjuvazi tarih severliğini gösterecek, ne kadar hassas ve duyarlı olduğunu duyaracak ve tabii ki de ismini yazdıracak yeni yapıya.

Onarılıp yeniden inşa edilecek Notre Dame, gelecekte sadece Victor Hugo’nun eserleriyle değil, Fransız milyarderlerin isimleriyle de anılacak. İşte bu isim yazdırma yarışı cömertliğini kabarttı Fransız burjuvazisinin.

Ancak cömertliğin de bir sınırı var, paranın tümü cepten çıkmayacak sanıldığı gibi.

200 milyon euro bağışında bulunan Arnault ve Bettencourt aileleri, 100 milyon veren Pinault ve Total… ve 10 milyonlar veren diğer zenginler…

Bağışları yapanlara yüzde 66 vergi indirimi uygulanacak. Yani bir taş ile iki kuş vuracak ‘Mösyöler’, hem saygınlık kazanacak isimlerini tarihe yazdıracaklar, hem de vergi indiriminden faydalanacaklar !

Yüzde 66lık indirimi az bulan, Pinault’nun güzel sanatlar koleksyon direktörü Jean-Jacques Aillagon yüzde 90lık indirimin olması gerektiğini söyledi, henüz alevler yeni söndürülmüşken…

Aylardır Fransa’da süren Sarı Yelekliler hareketiyle halkın öne çıkardığı taleplerinden biriydi, « milyarderler daha fazla vergi ödesin, vergi kaçakçılığı yapanlar daha ağır cezalandırılsın ».

Kamuoyuna sızan 13.4 milyon belgeden oluşan Paradise Papers belgeleri, Fransa’da da yüzlerce varlıklı kişi ve şirketin offshore finansal yatırımları ile vergi ödemekten kaçtıklarını ortaya çıkarmıştı. Notre Dame bağışçılarından Pinault’ya ait sadece Kering şirketinin 2,5 milyarlık bir vergi kaçırdığı biliniyor örneğin.

Macron hükümeti sağlık, eğitim ve sosyal yardım harcamalarında sürekli kesintiler yaparken, en yoksullardan vergi almayı da ihmal etmiyor. Öte yandan, milyarderler vergi cennetlerinde milyarlarca dolar saklamaya devam ediyor.

Ve aslında, bağışlara uygulanan vergi indirimi ve ödenmeyen vergiler ile Katedralin onarımı da yine büyük oranda halkın cebinden çıkmış olacak. Ama inşa edilecek yeni yapının girişine muhtemelen bir plak yerleştirilecek, « Çok saygıdeğer yardımseverler listesi… »

Victor Hugo’nun « Sefiller’ine » ise sarı yelekleriyle ekmekleri için direnmek düşecek.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.