Hozat Segedik Köyü Sular Altında Kalacak

Cevizli Dere Baraj adlı Projes Hozat’ın Segedik Köyü’nü tamamen sular altında bırakacak. Projenin ihalesi yapıldı. Köylüler bu projeye karşı çıkarak evlerinin, topraklarının, mezarlarının sular altında kalmasını istemiyor. 

2010 yılından beri gündemde olan Cevizli Dere Baraj Projesi Hozat’a bağlı Segedik köyün’de sulama göleti planlanmasını içeriyor. Proje ile göletle esas olarak Çemişgezek’e su taşınması planlanıyor. Projenin ihaleden geçmesiyle Peyik (Çağlarca) Karakolunun altından Kinzir Ormanlarına kadar su tutulacak. Sonuç olarak Segedik köyü ve tarım arazileri sular altında birakılıcak.

Segedik köyyünde 11 hanenin olduğu köyde çok sayıda verimli tarım arazisi ve yaban yaşamı bulunuyor.  Barajın tamamlanmasıyla birlikte Peyik Köyü’ne ait tarım arazileri de sular altında kalacak

Proje kapsamında Cevizli Dere , Bozağaç, Ulukale, Doğan, Payamdüzü , Akçapınar, Sarıbalta ve Uzungöl köylerinde toplamda 26 bin 360 dekar tarım arazisinin sulanması öngörülüyor. Barajın maliyeti ise 200 milyon lira. Pojenin ihalesi 9 Şubat’ta yapıldı ve 55 firma katıldı.

Dersim yıllardır hükümet tarafından talan edilmeye çalışılıyor. Dersim coğrafyası on yıllardır devletin, baraj, HES ve orman yakma saldırılarıyla karşı karşıya. Her bölgeye planlanan projelerle Dersim doğası yok edilmek isteniyor.

Segedik Köyü’nde bulunan kaya mezarları neolitik Çağ’dan kalma olduğu tahmin ediliyor. Kaya mezarlarının 17 bin yıllık geçmişi olduğu ifade ediliyor.

Sosyal ağlarda paylaşın