Hollanda: Irkçı Uygulama Açığa Çıkınca Hükümet İstifa Etti

Cuma günü Hollanda yerel basınında çıkan habere göre, Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokratlar 66 (D66) ve Hristiyan Birlik Partisinden (CU) oluşan koalisyon hükümetinin istifa ettiğini bildirdi. İstifanın sebebi ise yaklaşık 30.000 göçmen aileye yapılan sahte suçlama skandalı.   

Hollanda hükümeti 2013 -2019 yılları arası çocuk yardımı verilen göçmem ailelere yardımları ödeyen vergi dairesi, hatalı veya eksik beyan, belge yetersizliği, usulsüzlük ve evrakta sahtecilik gibi gerekçelerle ailelere ödeneğin kesilmesine ve yapılan yardımların geri alınmasına karar vermişti.

Bakım yardımına hak kazananların etnik kökenlerine bakılarak ayrımcılığa maruz kaldıklarını savunan yüzlerce aile, ödeneklerin kesilmesi üzerine mahkemeye gitmişti. Vergi dairesi ailelere ödenen yardımları faizi ile geri tahsil etmesinden dolayı, 10 binden fazla göçmen mağdur olmuştu.  Birçok  aile, dolandırıcı muamelesi gördü. Aileler aldıkları yardımı geri ödemeye zorlandı. Maaşlarına el konuldu, evlerini ve arabalarını satmak zorunda kaldı. Aileler hem maddi hem manevi zorluklar yaşadı. Bir kişiyide intihara sürükledi bu ıkrçı davranış. 

‘Dolandırıcılık’ la fişlenen aileler  dava açması üzerine, Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) Milletvekili Pieter Omtzigt konuyu Meclis gündemine taşıyarak bir komisyon kurulmasına neden oldu. 

Meclis Soruşturma Komisyonu, bütün tarafları dinleyerek 17 Aralık 2020’de tarihli “Benzeri görülmemiş adaletsizlik” başlıklı bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda, vergi makamlarının, “hukukunu üstünlüğünün temel ilkelerinin ihlal edildiği” vurguladı. Raporda, skandala göz yumdukları gerekçesiyle bakanlar, vergi memurları ve bazı yargı mensupları eleştirildi. Raporda vergi incelemelerinde etnik köken ve çifte vatandaşlık gibi noktalar bu duruma sürüklediği belirtilerek, ayrımcılık yapıldığının ortaya çıkmasına sebep oldu. 

Bu büyük ırkçılık skandalının kamuoyuna yansımasıyla Başbakan Mark Rutte bu cuma günü istifasını açıkladı. Ayrıca ekonomi Bakanı Eric Wiebes’de istifa etti. 

Hollanda hükümeti, ayrımcılığa uğrayan ve bakım yardımının kesilmesi sebebiyle mağdur olan sahtekarlık ve dolandırıcılıkla fişlenen göçmen kökenli olan ailelere tazminat olarak 750 Avro ödediğini ve bu miktarın bir kaç ay için 30.000 Avro olarak tamamlanacağını açıkladı.

Hollanda ırkçılığın yayıldığı bilinen bir ülke. Ve son zamanlarda da sistematik bir sorun haline geldiği açıkça gözükmektedir. Haziran 2020 yılında İnsan hakları örgütleri Hollanda’ya “kurumsal ırkçılıkla mücadele” çağrısında bulunmuştu. 

Sosyal ağlarda paylaşın