Dünyanın heryerinde eylem, protesto ve direniş. Artık Ülke fark etmiyor Halk heryerde direnişte. Amerika, Hollanda, Fransa, Belarus, Tunus, Rusya … Hindistan. Emperyalist egemen dünyada zenginler daha çok zenginleşirken halk yoksulluğa mahkum ediliyor.
26 Ocak’ta Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de onbinlerce çiftçi “liberal” tarım yasasına karşı büyük bir protesto gerçekleştirdi. Çiftçiler Traktörleriyle bir Yürüyüş düzenledi. Hindistan Cumhuriyet Bayramı’nda gerçekleştirilen yürüyüşe polis, barikat kurmasına rağmen engel olamadı. On binlerce çiftçi polis barikatlarını aştı, Delhi’nin simgesi olan tarihi Kızıl Kale’de toplandı. Polis saldırıları sonucu 1 çiftçi hayatını kaybetti.
Edilinen bilgilere göre şehrin iki ucundan eyleme katılan Tikri ve Singhu çiftçi grupları, Yeni Delhi’ye 6 farklı noktadan giriş yapması beklenen protestocular için çizilen ve polis barikatları ile çevrelenen güzergahın dışına çıktı.
Çiftçilerin güzergahın dışına çıkmaları bahane gösterilerek polis göz yaşartıcı gazla saldırması ve tazyikli su sıkması sonucu 1 çiftçi katledildi.
Hindistan’da Eylül 2020’de kabul edilen ve tarım sektörüne serbestleşme getiren 2 yasa, taban fiyatı ve destekleme alımı politikalarını sona erdireceği, aracı şirketlerin fiyatları düşürerek sonunda kendilerini topraksız bırakacağı gerekçesiyle çiftçiler tarafından protesto ediliyor.
Başbakan Narendra Modi hükümeti ise yeni yasaların, çiftçilere ürünlerini pazarlama özgürlüğü tanıyarak özel yatırımla tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini iddia ediyor.
Modi, çiftçilerin eylemlerini başkente taşıması üzerine Uttar Pradeş eyaletinde düzenlediği mitingde, çiftçilerin muhalefet partilerince yanlış yönlendirildiğini ve yeni yasaların, çiftçilerin yararına olduğunu söylemişti.
Hindistan’da muhalefet partileri ve Modi’nin bazı müttefikleri, yasaların çiftçi karşıtı olduğuna vurgu vuruluyor.
Hindistan’da çiftçilerin yarısından fazlasının borç içinde yaşamaktalar. 2018 ve 2019 yıllarında 20 bin 638 çiftçi intihar etmişti.