Küba ‘SOBERANA02’ Aşısı

Küba bu yıl 100 milyon aşı dozu üretmeyi planlıyor.

Küba “SOBERANA 02” adi verdiği koronavirüse karşı Havana’daki Finlay Enstitüsünde geliştirildiği aşı Şubat ayında üçüncü aşamada yanı klinik çalışmalara başlanacak. 

Küba, 2021 yıl sonuna kadar koronavirüse karşı 100 milyon dozdan fazla aşı üreteceğini ve daha sonra diğer ülkelere ihraç edebileceğini açıkladı.  Prensa Latina haber ajansının haberine göre, Havana’daki Finlay Enstitüsü tarafından geliştirilen Soberana02 aşısının üretimi için kapasitesini yükseltmeye çalışıyor.  Küba bu yıl tüm nüfusunu aşılamayı planladığını açıkladı.

Protein bazlı aşı şu anda çeşitli test aşamalarında olan dört Kübalı aşı adayı arasında en umut verici olanıdır. Aşının bir bölümü, koronavirüs spike proteini diğer bölümü bir Küba tetanoz aşısından oluşuyor. 

Kasım ayının sonunda, Genetik ve Biyoteknoloji Merkezi (CIGB), aynı zamanda protein bazlı aşılara ait olan diğer iki aşı adayı Mambises ve Abdala’yı Sumucak. 

Soberana 02,  İran’da test edilmektedir. Şu an tolerabilitesi ikinci aşamada kontrol edilmektedir. Kübalı yetkililerin üçüncü aşamayı toplu aşılama olarak Küba’da 150.000’den fazla katılımcıyla Şubat ayında başlayacağını bildirdi.  Her şeyden önce, risk grupları ve vaka sayısı yüksek olan bölgelerdeki sakinler yer alacaktır diye de belirtti. 

Venezuela ile Küba birlikte Bolivarcı İttifak (Alba) üyesi ülkeler için bir aşı bankası kurmayı planlıyor. Sonraki adımda Küba aşıları onaylandıktan sonra uluslararası satışa çıkarmayı planlıyor.  Şimdiye kadar Hindistan, Vietnam ve İran ilgilerini açıkladı.  

Küba’daki en eski aşı geliştiricisinin başkanı, “Artan talep karşısında şu anda üretim kapasitelerini düzenleme sürecindeyiz” dedi.  Üretimin mali güvenliğinin ötesinde, sosyalist bir ülke olarak kâr kesinlikle en önemli öncelik değil.  Vicente Vérez, “Biz uluslar arası büyük bir şirket değiliz” dedi.

Sosyal ağlarda paylaşın