HDP’den ABD ziyaretine çağırılmamalarına tepki : Bu işin peşini bırakmayacağız

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında “Bu işin peşini bırakmayacağız” diyerek kararlılık belirttiği konu TBMM Dişişleri komisyonunda bulunan yani meclisteki 4 partinin ABD ziyaretine HDP’nin dahil edilmemesi.
Bu konuda HDP’li Meral Danış Bestaş Meclis Dışişleri Komisyonu’ndaki 4 partinin kendilerinin bilgisi olmadan ABD ziyaretinde bulunduklarını öğrendiklerini belirtip “Neyle, hangi hakla, bunu yaptınız? Bu işin peşini bırakmayacağız” diye tepki gösterdi.
Geçtiğimiz Haziran ayında ABD’ye bir ziyaret gerçekleşti. Aslında ziyaretten daha çok her siyasi partinin kendini pazarladığı yani ülkemizi pazarladığı turlar atıldı da diyebiliriz. ABD’ye giden TBMM Dışişleri Komisyonu içinde 4 parti temsilcisi vardı. Bunların isimleri şunlar : TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı AKP’li Akif Çağatay Kılıç ve komisyon üyeleri CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, MHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aydın ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Erozan.
HDP’li Meral Danış Bestaş’ın bahsettiği ve partisinin “yasal hakkı” olmasına rağmen dahil edilmemesine tepki gösterdiği heyet şu ziyaretlerde bulundu :
(Burjuva basından)
« ABD ile parlamenter diplomasinin canlandırılması için de adım atıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Maureen Cormack ile de görüşen Dışişleri Komisyonu üyeleri, ayrıca Atlantic Konseyi ve Brookings Enstitüsü’nün de aralarında bulunduğu ABD’li düşünce kuruluşlarıyla da bir araya geldi.
ABD Kongresi’nin Türkiye’ye Rus S-400 hava savunma sistemi nedeniyle Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) çerçevesinde uyguladığı yaptırımlar başta olmak üzere iki ülke arasındaki sorunlu alanlar görüşülüyor.
ABD’nin 11 Eylül itibarıyla Afganistan’daki askerini çekmesinden sonra Türkiye’nin Kâbil Havaalanı’nın güvenliğini üstlenme teklifi de görüşmelerde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. »
Şimdi HDP milletvekili Meral Danış Bestaş bu heyetin içinde olmalarına engel olunduğunu sert bir dille eleştiriyor. Ancak halkın, ilerici güçlerin, demokratların, devrimcilerin şöyle bir soru sorma hakkı var: ABD’ye yapılan bu ziyarette halktan yana olduğunu iddia eden HDP’nin ne işi olur? Bu heyete dahil edilmemelerine yapılan itirazın nedeni ne olabilir ki ?
Ziyaret edilen düşünce kuruluşlarının faaliyet alanlarının ne olduğunu orayı ziyaret edenler de iyi bilir, ziyaret edilenler de. Emperyalizmle ilişkilerin şeklinin belirlendiği, vaatlerin verildiği, emperyalizme hizmet sözlerinin verildiği kuruluşlardır o düşünce kuruluşu diye yutturulmaya çalışılan. Onun dışında heyetin ziyaret ettiği kurumlar da zaten; bugün ABD’nin kuyruğunu bacaklarının arasına sıkıştırıp kaçmak zorunda kaldığı Afganistan’a ABD yerine TC askerinin konuşlandırılması karşılığında pazarlıkların yapıldığı kurumlardır… HDP, bu heyette alınmaması konusunda hayıflanıp sitem ederken aslında bir gerçeği dile getiriyor :
BİZ DE SİZİN GİBİYİZ. BİZ DE DÜZEN PARTİSİYİZ !
HDP “bizim sizden ne farkımız var ? Biz de düzen partisiyiz, bizim de o heyette olma hakkımız var” görüşünü Meral Danış Bestaş aracılığı ile şu şekilde dile getiriyor :
“Bu ziyaretin olacağını, Dış İlişkiler Komisyonu adına gidileceğini bize söylemediler. Resmi bir davet gelmedi. Bizim Dış İlişkiler Komisyonunda üç vekilimizle temsil edildiğimizi de söylemek isterim, üç vekilimiz var orada. Bizim dışımızda kapalı ya da gizli dört parti çıkmışlar Washington’a gitmişler. Üstelik biz üçüncü büyük partiyiz, ikinci büyük muhalefet partisiyiz. Temsil ettiğimiz vatandaşlar adına soruyorum, HDP’yi neden dışarıda bıraktınız? Böyle bir yetkiniz, böyle bir hakkınız, böyle bir haddiniz de olamaz. Biz orada üç vekille temsil ediliyoruz ve en kısa sürede bunu ilgili mercilere soracağız.”
AKP’ye farklı ağızlardan farklı biçimlerde gönderilen mesajlar, ABD’ye gönderilen mesajlar, yapılan ziyaretler… bugün HDP’yi yeniden tartışmayı zorunlu hale getirmekte. HDP, düzen partilerinin “siz bizden değilsiniz” diyerek halk saflarına itilmesinden rahatsızlık duyuyor. Bazen kim olduğunuz düşmanınızın sizi nasıl gördüğü, nerde gördüğü ile bağlantılıdır. Bugün HDP hala düzen tarafından kabul edilmiyor. AYNIYIZ, sizden farkımız yok diyor ama bir türlü kabul ettiremiyor. HDP esas olarak bu kabul edilmeyişe karşı mücadele ediyor..


HDP dahil edilmediği heyetin gezisinden sonra geri kalmayarak benzer içerikli geziyi gerçekleştirmiş. Meral Danış Beştaş, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ve Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne düzenledikleri ziyaret hakkında da “Washington’da hem resmi görüşmelerimiz oldu hem de orada bulunan birçok düşünce kuruluşuyla fikir alışverişinde bulunduk” dedi.


Gidişimizi kendimizi duyurduk” diyen Danış Beştaş, “Bizden hemen önce, tamamen tesadüf, dört parti Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti Washington’daydı. Biz gittiğimizde bunu orada öğrendik. Yani Washington’daki görüşmelerimizde bu dört partiden oluşan heyete sorulan soruları orada öğrendik.” duy da inanma. Basını da mı takip etmediniz sayın Bestaş? ABD’ye giden heyetten nasıl haberiniz olmaz? HDP’de zaten o heyete dahil edilmediği için gitmiş ABD’ye belli ki. Ama neden Bestaş’ın neden “haberimiz olmadı dediğini” anlamak mümkün değil doğrusu. Halbuki HDP’nin ziyaretinin amacı neydiyse diğer -4 partiden oluşan- heyetin de ziyaretinin amacı aynıydı…


Madem heyete sorulan soruları öğrendiniz, demokrat ve ilerici bir parti olarak bu soruları açıklamak zorunda olduğunuzu hatırlatmaya gerek yok herhalde sayın Meral Danış Bestaş! Bu soruları ve verilen cevapları açıklamanızı bekliyoruz. Halkın size sorulan soruları da bilme hakkı var. O « düşünce kuruluşlarının!» sorduğu soruları ve o sorulara ne cevap verdiğinizi de açıklamak zorundasınız. Diğer partilerin vaatleri hakkında edindiğiniz bilgileri ve sizin o düşünce kuruluşlarına verdiğiniz vaatler konusunda bilgilendirilmek hakkımız. Bekliyoruz…

Sosyal ağlarda paylaşın