Hamas’ın Ateşkes İlanına karşı, İsrail Refah’a saldırarak Halkı Katletmeye Başladı

Ortadoğu(GHA)
7 Ekim 2023 tarihinde Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, FHKC’nin de içinde bulunduğu 7 Filistinli örgütün ortak gerçekleştirdiği geniş çaplı eylemden sonra İsrail saldırganlığı soykırım seviyesine ulaştı. İsrail’in Filistin halkına karşı yürüttüğü savaşta geçen 6 aylık sürede Siyonist İsrail saldırılarında binlerce Filistinli katledildi. Pazartesi günü Hamas üst düzey yetkilileri Katar ve Mısır’a, Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını açıkladı.

El Cezire’nin verdiği bilgilere göre; Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Katar ve Mısır’a, Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirdi. Hamas’ın internet sayfasından yaptığı yazılı açıklamaya göre Haniye, Katar ve Mısır’a Gazze Şeridi’ndeki ateşkes anlaşması için sundukları önerileri kabul ettiğini iletti. Anlaşmanın detaylarına ilişkin konuşan Hamas Siyasi Bürosu Üyesi Halil el Hayya, “Kabul ettiğimiz ateşkes teklifi, İsrail askerlerinin Gazze’den tamamen çekilmesini, zorla yerinden edilenlerin evlerine dönmesini ve esir takasını içeriyor” ifadelerini kullandı.

Plan 3 Aşamada olacak

Katar merkezli El Cezire’ye açıklamalarda bulunan el Hayya, anlaşmanın üç aşamadan oluştuğunu dile getirdi. İlk aşamada, Hamas’ın elinde bulunan her kadın rehine karşılığında 50 Filistinli tutuklunun serbest bırakılacağı, ikinci aşamada ise erkek rehinelerin salıverileceği kaydedildi. El Hayya, ikinci aşamanın ayrıca İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesini öngördüğünü söyledi. Her aşamanın 42 gün sürmesinin planlandığı belirtildi.

SİSİ: Yaşanan olaylar olumlu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi’nde kapsamlı bir ateşkes sağlanmasına yönelik müzakerelerde “olumlu gelişmeler” yaşandığını bildirdi. Sisi, X hesabından yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi’nde kapsamlı bir ateşkes sağlanmasına yönelik mevcut müzakerelerde yaşanan olumlu gelişmeleri yakından takip ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kana doymayan Siyonist İsrail ateşkese karşılık Refah’a giriş kararı aldı

Hamas’ın ateşkesi kabul ettiğini açıklamasından sonra konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu ofisinden yapılan açıklamada, Hamas’ın önerilerinin İsrail’in taleplerinden ‘çok uzak’ olduğu ancak müzakereler için Kahire’ye bir heyet gönderileceği ancak Refah’a saldırıların devam ettiğini söyledi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise, Gazze Şeridi’ndeki saldırılardan kaçan yaklaşık 1.5 milyon kişinin sığındığı güneydeki Refah kentinde 50’den fazla yere hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Hagari, saldırı yapılan yerlerin Hamas’a ait olduğunu öne sürdü.

Görgü tanıkları, İsrail savaş uçakları ve topçularının Refah şehrinin doğusunu yoğun bir şekilde bombaladığını, sınıra yakın bölgelerde askeri araç hareketliliğinin gözlendiğini aktardı.

7 Ekim’den bu yana 30 binden fazla insan Filistin’de katledildi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bini çocuk, 15 bin 500’ü kadın olmak üzere 30 binden Filistinli öldürüldü, 65 bin 387 kişi yaralandı. Ayrıca, 400 binden fazla kişide bulaşıcı hastalık vakası kaydedildiğini ve yaklaşık 180 bin kişinin de üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarına yakalandığını bildirildi. Yarısı 5 yaşından küçük çocuklarda olmak üzere 136 bin çocukta sağlıksız ortamdan dolayı ishal vakası yaşandığı öğrenildi.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın