Halka “EVDE KAL” Deniyor; Maden Tekelleri Serbestçe Ağaç Katliamı Yapıyor!

Bursa Kirazlıyayla´daki Meyra Maden şirketini Korona virüs bile durdurmadı. Meyra Madencilik firmasıi, Korona yasakları döneminde de Yenişehir Kirazlıyayla mevkiinde faaliyetlerini ve ağaç katliamını sürdürdü.

Fakat buna karşı köylüler de “Maden şirketi durumu fırsat bilip ağaç kesmeye başladı” diyerek, Korona virüs tedbirleri kapsamında evde kalma zorunluluğuna rağmen, evlerinden çıkıp bölgeye giderek maden şirketinin ağaç katliamını sürdürmesini protesto ettiler.

Ağaç Katliamın Koruyucusu Jandarma

Meyra Madencilik firması Yenişehir Kirazlıyayla mevkiinde 2013´ten beri kurşun, bakır ve çinko ocağı işletiyor. Kapitalizimin doymama mantığı Kirazlıyayla´da da kendini gösterdi. Madencilik firması daha geniş bir alanda faaliyet sürdürmek istedi. Toplam 345 bin 62 hektarlık alan için aldığı ÇED olumlu kararından sonra, şirket dün bölgede tekrar ağaç kesmeye başladı.

Ağaç katliamını seyreden jandarma, buna karşı köylülerin protesto eylemi başlayınca., köylülere saldırdı. Köylüler dağılmayınca bölgeye Kaymakam Suat Seyitoglu çağrıldı. Seyitoğlu, protesto eylemindeki köylülere; “Protestonuzu yapacaksınız buna kimse bir şey demiyor. Hukuki mücadelenizi de hukuk çerçevesinde yapacaksınız. Avukatlara gidin bunun lamı cimi yok. Burada devlet izin vermiş. Ben de devletin bir temsilcisi olarak buradayım. Benim yapacağım bir şey yok” diyerek, eylemi kırmaya çalıştı.

Köyümüzü Savunmak Zorundayız”

Köylüler, bölgedeki maden şirketinin köyün tarım arazilerini ve ormanları yok ettiğini belirterek buna izin vermeyeceklerini belirtiler. Köy halkı “Köyün yaş ortalaması zaten 65, insanlara evlerinden çıkmayın diye her gün minarelerden talimat veriliyor ama il dışından bu kriz ortamında yabancılar gelip köyde istedikleri gibi çalışıp ormanları katlediyor. Mecburen biz de köyümüzü savunmak zorundayız bu işler her başladığında gelip karşılarına dikileceğiz” diyorlar.

Karantina yasakları halka!”

Kirazlıyayla köyü halkından Emine cip “Ağaçlarımızı kesmeye devam ediyorlar. Bize sokağa çıkmak yasak ama madenciye her şey serbest. Bölgeye Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin arabası geldi, madene su getirdi. Onlar her istediğini yapıyor biz sesimizi bile zor çıkarıyoruz. Nöbet tutmaları için uyardığımız vekillerin hiçbiri ortada yok. Karantina yasakları halk için vardır, vekiller gitmekte özgürdürler. Topraklar yağmalanıyor, ağaçlar kesiliyor.” diyerek tepkisini belirti.

Olayın duyulmasıyla Yenişehir Çevre Platformu üyesi Şafak Erdem ve Bursa DOĞADER eski Başkanı Murat Demir, köylülere destek olmak için köy girişine geldiler. Koyun girişini kapatan jandarma ve polis, gelenleri köye sokmadı. Şafak Erdem, “Bu sabah köylüler bizi aradı. Ağaçların kesildiğini söylediler. Çevreci arkadaşlarımız ve belediye meclis üyelerimiz ile geldik ancak yol kapalı. Köylülere ulaşamıyoruz” açıklamasında bulundu. Murat Demir de “Ülkemiz olarak olağanüstü bir durum yaşamaktayız. Hepimiz “Evde Kal” kampanyasına destek olurken, doğayı talan etmek isteyen madenciler su an görevleri başında. Biz evde kalın diyoruz. Madenciler bunu fırsata çevirip doğayı talan etmekte” diyerek tepki gösterdi.

Kirazlıyayla’da bir kez daha tanık oluyoruz ki; daha fazla kazanmak için ormanlar katlediliyor, ağaçlar kesiliyor ve topraklar yağmalanıyor. Köy halkına tarlasına gitmesine izin vermeyen açlığa mahkum eden burjuvazi, firmalara Korona yasaklarında ağaç kesmeye izin veriyor. Halka izin yok kapitalizme izin var.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.