Halk Cephesi : Öldüren Deprem Değil Faşizmdir, Katillerden Hesap Soracak Yeni Bir Hayat Kuracağız

Türkiye (GHA)
Halk Cephesi 6 Şubat 2023 tarihinde Maraş, Hatay, Elazığ, Malatya, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Antep, Kilis, Osmaniye ve Urfa’yı etkileyerek gerçekleşen depremde on binlerce insanımız enkaz altında katledildiğini ifade ederek, Katillerden hesap sorup yeni bir hayat kuracağız dedi.

Halk Cephesi yaptığı yazılı açıklamada, Faşizm on binlerce insanımızın ölümünün nedenine “kader” dese de gerçek bu değildi, Çünkü enkaz altında kalmamızın nedenleri; inşaatları bir rant kapısı haline getiren iktidarlar, deprem sonrası bölgeye günlerce gitmeyen devletti.dedi.

Katillerden hesap soracağız

Yıllarca alın terimizle biriktirdiğimiz parayla aldığımız evlerimiz bizlere mezarımız oldu diyen Halk Cephesi; ‘ Enkaz altında günlerce kurtarılmayı beklerken soğuktan, susuzluktan can verdik. On binlercemiz AKP faşizminin halka düşmanlığı yüzünden öldük. Milyonlarcamız evlerimiz kullanılamaz hale geldiği için ya memleketimizi terk ettik ya da dört mevsimdir çadırda, konteynerde yaşamaya çalışıyoruz’ dedi.

TONLARCA ENKAZ ALTINDA KALMAMIZIN SORUMLUSU DEVLETTİR!

Halk Cephesi açıklamasında; ‘Devletin görevi vatandaşlarının hayatını korumak ve güvenliğini sağlamaktır; yaşam alanlarını enkaza çevirmek, halklarımızı KATLETMEK DEĞİLDİR! Uluslararası sözleşmelerle de güvence altına alınan: YAŞAM HAKKI, BARINMA HAKKI, EĞİTİM HAKKI, ÇALIŞMA HAKKI, SAĞLIK ve TEDAVİ HAKKI gibi en temel haklarımızı kullanamıyoruz. On binler halinde öldürülüyoruz. Aç, yoksul, işsiz, evsiz bırakılıyoruz. Bunun birinci dereceden sorumlusu devlettir.AKP faşizmi, uzmanların bölgede yakın zamanda büyük bir deprem olacağı uyarıları yapmasına rağmen, halkı bile bile ölüme terk etti. Yaşanan bu katliamın sorumluları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, dönemin İçişleri Bakanı ve AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) sorumlusu olan Süleyman Soylu başta olmak üzere tüm devlet yetkilileridir’ ifadelerini kullandı

DEPREMİN SORUMLULARINDAN MURAT KURUM: KATİL, YALANCI VE HALK DÜŞMANIDIR!

Geçtiğimiz günlerde dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum canlı yayında depremde “130 BİN CANIMIZ GİTMİŞ” diyen Halk Cephesi ‘Murat Kurum katil, yalancı ve halk düşmanıdır. AKP faşizmi 22 yılda tek bir önlem almayarak 130 BİN İNSANIMIZI 230 MİLYON TON ENKAZIN ALTINA GÖMDÜ. Bunu bile isteye yaptılar. Çünkü faşizm halkı sevmez, faşizm insana değer vermez; faşizm kendisi dışında ki herkese düşmandır. Deprem sonrasında hiçbir şey yapmayan AKP faşizmi yüzünden halk donarak, yaralı halde, enkaz altında can verdi. Depremden sağ kurtulan halkımız, moloz yığınları altında sevdiklerinin çığlıklarını duyarak çaresizce ölmelerini izledi.Depremin simge fotoğraflarından biri olan, bir babanın kızının elini tutarak ölümünü beklemesine tüm dünya şahit oldu. Böyle bir çaresizliğe Anadolu halklarını mahkûm eden AKP faşizmini asla unutmadık, unutturmayacağız.Anadolu halklarının acısı karşısında siyaset yapan, hiçbir düzen siyasetçisini unutmadık, unutturmayacağız.
Ölülerimizin cenazeleri daha moloz yığınların altındayken yıkıntılar arasında sırıtarak yürüyenleri unutmadık, unutturmayacağız.Depremden aylar sonra enkaz altından çıkartılan cansız bedenlerimizin sorumlularını unutmadık, unutturmayacağız.Depremin üzerinden tam bir yıl geçti, suçlular cezalandırılmadı’ dedi.

Suçlular korundu, katiller aklandı.

Halk Cephesi açıklamasında, ‘Halklarımızın acıları seçim yatırımına dönüştürüldü. Tam bir yıldır acılarımız da öfkemiz de aynı tazelikte.
Halkımızın üzerine yıkılan 230 milyon ton enkaz hala duruyor. Erciyes Dağı kadar molozun altında kaldık.Türkiye’nin beşte biri yıkıldı ama açılan davalar ne oldu, kaç kişi topraklarını terk etti, kaç ölümüz var, kaç yaralımız var, kaç evimiz yıkıldı, kaç insanımız evsiz kaldı, kayıplarımız nerede, mezarlarımız nerede, geleceğimiz nerede? HALA BİLMİYORUZ! Anadolu toprakları onlarca katliam, zulüm gördü; hiçbir acımız mahşere kalmadı, kalmayacak. Sevdiklerini kaybedenlerin acı ve öfkesi kadar merhamet edeceğiz halk düşmanlarına’dedi.

İstanbul’da milyonlarca halkımız, ölüme terk edilmiş durumda.

Halk Cephesi olası bir deprem beklenen İstanbul’a da dikkat çekerek; ‘ Deprem ve afet konusunda uzmanlar, İstanbul için deprem olacağı uyarıları yapıyor. İstanbul’da milyonlarca halkımız, ölüme terk edilmiş durumda. Deprem için tek bir önlem alınmazken, AKP faşizmi yine rant peşinde. 6 Şubat depreminde Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı olan Murat Kurum bu sefer İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı. Ve kendisinin itiraf ettiği gibi 130 bin insanımızın ölümü sonrasında kentsel dönüşüm bahanesiyle halkımızın evlerini elinden alarak yeni yeni tabutlar yaparak kâr etmenin peşinde. Yerinde ıslah yapmaktansa İstanbul’da rezidanslar, gökdelenler yaparak binlerce insanımızın mezarını hazırlıyorlar.Bunu; ancak ve ancak halkın örgütlü gücüyle durdurabilir, yeni katliamların önüne mücadelemizle geçebiliriz.Halkımız; yeni katliamlara karşı birleşelim, yerinde ıslah için mücadele edelim. Kentsel dönüşümle evlerimiz yıkılmasın diyen tüm halkımız; Halk Meclislerinde, Halk Komitelerinde Örgütlenelim! ‘ denildi.
GHA

Sosyal ağlarda paylaşın