Gülten Matur suç duyurusunda bulundu

20 Kasım’da gözaltına alındı ama resmi gözaltı kaydına 28 Kasım yazıldı.

AKP faşizmi işkence yaparken işkenceyi gizlemek için yöntemler geliştiriyor. 20 Kasım’da gözaltına aldığı Gülten Matur’a 8 gün boyunca işkence yaptıktan sonra gözaltı tutanağını sanki 28 Kasım’da alınmış gibi düzenledi.
Asıl olarak AKP’nin işkenceyi gizlemek gibi bir derdi olmadığı, Gülten Matur’un işkenceden çıkmış olduğu her halinden belli olan fotoğrafını servis etmesinden görülüyor. Ancak yine de resmi kayıtlarda o 8 günlük işkenceyi yok etmeyi ihtiyaç duyuyor. Bir yandan işkence yok demagojisini yapabilmek için resmi evrakta hile yapıyor diğer yandan halka gözdağı vermek için işkenceye uğradığı belli olan resmini servis ediyor.

Gülten Matur Hakimlikteki ifadesinde, gayriresmi şekilde 20 Kasım’da gözaltına alındığını, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü 28 Kasım’a dek ağır işkence gördüğünü anlattı. Halka karşı savaşta tutuklamaların hızlı yapılabilmesi ve işkencenin örtbas edilmesi için kurulan Sulh Ceza mahkemesi Gülten Matur’u 29 Kasım’da “örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla tutukladı.

Gülten Matur avukatları aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ilettiği dilekçede, kendisini alıkoyanlardan ve gözaltı tutanağı hazırlayan polislerden şikayetçi oldu.

Dilekçesinde, “20 Kasım 2022’de, öğlen saatlerinde Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Osman Yılmaz Mezarlığının yakınından kamu görevlileri olduğunu düşündüğü kişilerce zorla gözaltına alındığını ve gözleri bağlanarak kafasına çuval geçirildiğini” anlattı.

Sonrasında yaşadıkları da dilekçede şöyle sıralandı: “Matur bilmediği askeri bir bölgeye götürüldü, burada askı, falaka, cop ve elektrik ile işkence yapıldı, kaba dayağa maruz kaldı. 8 gün boyunca süngerli bir hücrede tutuldu. Bu işkencenin ardından 28 Kasım’da İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü.”

Adli muayene raporunda vücudundaki işkence izlerine yer verilen Gülten Matur adına suç duyurusu yapılan dilekçede, adli muayene raporuyla Matur’un anlattıklarının örtüştüğü ifade edildi.

Ayrıca, Matur’un özgürlüğünden hukuka aykırı bir şekilde alıkonarak herhangi bir kayıt yapılmadan 8 gün boyunca askeri bir bölgede tutulmasının, Türk Ceza Kanunu’nun 109. Maddesinde düzenlenen “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçu olduğu belirtildi.

Suç duyurusunda, “Olay ve Yakalama Tutanağı düzenleyen polislerin bilerek ve kasten yanlış tutanak düzenlediği anlaşılmaktadır. Bu bakımdan söz konusu tutanakta ismi bulunan kolluk görevlileri açık bir şekilde evrakta sahtecilik suçunu işlemiştir” dendi.

Bu sebeple, tutanakta yer alan tarih ve saatte, Matur’un yakalandığı iddia edilen Tuzla, Şifa Mahallesi, Çayırlı Sokak üzerinde bulunan kamera görüntülerinin araştırılması ve el konulması talep edildi. Ayrıca, tutanakta imzası buluna polislerin ifadesinin alınması istendi.

Ek olarak, Matur’un gözaltına alındığını söylediği yer ve zamandaki kamera kayıtlarının da toplanması talep edildi.

Sosyal ağlarda paylaşın