Güle güle Theodorakis..

Yunan halkı ve tüm dünya halkları bugün büyük bir müzik ustasını, bir aydını ebediyete uğurluyor. Mikis Theodorakis bugün 96 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Theodorakis’in vefat haberi sevenlerini, Yunanistan’ı ve tüm sanat dünyasını yasa boğdu. Büyük müzik ustasının vefat haberi sol harekete gönül verenleri de derinden üzdü.


ÇOCUK YAŞLARDA MÜZİK VE DEVRİM


Theodorakis’in müziğe ve mücadeleye adanan hayatı 1925 yılında Türkiye’nin batı kıyılarına çok yakın bir noktada, Chios-Sakız Adası’nda başladı.Ünlü müzisyen,  devrimci sanatçı ilk eserlerini genç yaşlarda üretti. 13 yaşında müzik tutkunlarının dikkatini çeken eserler yaratmaya başlayan Theodorakis daha o yaşlarda smücadeleye atıldı. Theodorakis yaşıtları gibi 1941 ortalarından 1944 sonlarına dek Yunanistan’ı işgal eden Almanya-İtalya-Bulgaristan faşizmine karşı durdu, direniş saflarında yerini aldı.  Sanatçı işgale karşı direniş saflarında yerini almasından dolayı 1942 yılında faşist İtalyan işgalci güçleri tarafından tutuklandı. 


İŞGALE KARŞI DURDU, DİRENİŞ HAREKETİNE KATILDI

Theodorakis işgal yıllarının sonlarına dek birçok kez işgal kuvvetlerine esir düştü ve türlü işkencelere tabi tutuldu. Aynı dönemde, sanatçı Yunanistan Komünist Partisi (KKE) önderliğinde oluşturulan işgal karşıtı Milli Kurtuluş Cephesi’nin (EAM) üyesi oldu.
İşgal yıllarının sonlarına doğru Theodorakis müzik eğitimini ve tüm müzikal birikimini direniş ve devrim için kullandı.  Atina Konservatuarı’nda eğitim gördü. Nazi işgalinin sona ermesi sonrasındaysa Theodorakis Yunanistan İç Savaşı’nda halk ve emek güçleri safında savaştı. ABD ve İngiliz emperyalizminin desteklediği Kraliyet Hükümetine karşı savaşta Theodorakis 26 Mart 1946 tarihinde ölümle burun buruna geldi. Polisin saldırısına maruz kalan sanatçı devlet güçleri tarafından ölü zannedilerek kaderine terk edildi. Bu olaydan bir yıl sonra, 1947 yılında Theodorakis sağlığına yeniden kavuştu.

Emperyalizmin sömürgesi kraliyet hükümetinin mahkum ettiği sürgünler yaşadı. Sanatçı ilkin İkaria Adası’nda sonrasındaysa Kraliyet Hükümetinin komünistleri sürgün ettiği Markoniso’da sürgün cezasına çaptırıldı. Sürgün yıllarında Theodorakis işkencelere maruz kaldı. 
Sürgünler sonrası Atina Konservatuarı’ndan mezun oldu. Aynı yılın mayıs ayındaysa ilk büyük sanat eseri sevenleriyle buluştu.
Theodorakis 1953 yılında hayatını Mirto Altınoğlu ile birleştirdi ve Fransa’dan burs elde edip eğitimini Paris Konservatuarı’nda devam ettirme kararı aldı. Sanatçıys 1957 yılında Moskova Festivali’nde altın madalya verildi.  Aynı dönemde Yunanistanlı sanat emekçisinin birçok eseri Paris ve Londra’da beğeni topladı. 


Theodorakis emperyalizme ve faşizme karşı mücadelenin içinden kavga  türküleri şarkıları üreterek sadece Yunan halkına değil tüm dünya halklarına armağan etti. 
 Yunanistan genelinde yüzlerce sanat merkezi kurdu ve bir çok beste yaptı. Theodorakis 60’lı yıllarda ilk kez milletvekili seçildi.
Yunanistan’da 21 Nisan 1967’de yönetime el koyan  Albaylar Cuntası  ilkin sanatçıyı ev hapsinde tuttu. Theodorakis ise cuntaya cevabını yer altına inerek ve cunta karşıtı devrimci harekette yer alarak verdi.

Sanatçı 1970 sonrasında Paris’te Cuntaya karşı mücadelesine devam etti. 1970-1974 döneminde Theodorakis dünyanın birçok yerinde Yunanistan’daki cuntanın gerçek yüzünü tanıtmak için çaba sarf etti.
Theodorakis  24 Temmuz 1974’te Albaylar Cuntası’nın yıkılmasının ardından   ülkeye döndü. 1974 sonrasında Theodorakis Atina-Paris hattında yeni sanat eserlerini sevenleriyle buluşturdu. 1981 yılındaysa Theodorakis tekrardan milletvekili seçildi. 1986 yılında milletvekilliğinden istifa eden sanatçı kendisini yeni müzik eserlerine adadı. 1990 yılında kısa bir dönem Devlet Bakanı olarak kabineye giren Theodorakis 1992 yılında Yunanistan Devlet Televizyonu ERT’in korosunun yönetmenliğini üstlendi. O dönemden hayatının son yıllarına dek müzik ustası birçok yeni müzik yapıtını evrensel müzik geleneğine kazandırdı.


Dünya halkları onu sadece Yunanistan ve tüm dünya halklarına armağan ettiği kızıl şarkıları ile hatırlamayacak; o aynı zamanda devrim için, halkının kurtuluşu için silaha sarılmasını bilen, mücadele illegal koşulları gerektirdiğinde yeraltına geçmekten çekinmeyen halkın sanatçısı olarak hatırlayacak. O hayatının sonuna kadar emperyalizme düşman sosyalizmin yılmaz savunucusu oldu … 

Güle güle Theodorakis, seni unutmayacağız…

Sosyal ağlarda paylaşın