Göz Yaşı Ülkesi’nde Yüzlerce Ölü


Sri Lanka’da Pazar günü 21 Nisan tarihinde Paskalya bayramı nedeniyle 8 ayrı saldırıda Hristiyan halk hedef alındı. Klise ve otellere düzenlenen bombalı saldırılarda 290 kişi yaşamını yitirdi, 500’den fazla kişi de yaralandı. Saldırıların tümü canlı bombalar tarafından gerçekleştirildi. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen ülkede Pazartesi günü de bir Otobüs Terminali’nde 87 adet patlayıcı bulunduğu açıklandı.

Şu ana kadar saldırıları üstlenen olmadığı söylendi ancak Sri Lanka hükümeti, saldırıyı düzenleyen örgütün “Ulusal Tevhid Cemaati” olduğunu açıkladı. Canlı bomba eylemcileri arasında, örgütün yöneticilerinden Zahran Hashim’in tespit edildiği söylendi.

Saldırılarla bağlantılı oldukları şüphesiyle 24 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

10 gün önce saldırılar düzenlenebileceğine dair istihbarat raporlarının bulunduğu ancak bunların dikkate alınmadığı öğrenildi.

Hükümet sözcüsü, “bu kadar küçük bir örgütün tüm bunları nasıl yaptığını anlamıyoruz. Başka ülkelerden yardım almış olmaları ihtimali üzerine soruşturma yürütüyoruz » dedi. Örgütün bu güne kadar tek eylemi budist heykellerine zarar vermesiydi.

Saldırılarda Kochchikade’de St. Anthony’s, Katana’da St.Sebastian ve Batticaloa’da bir kilise ile başkent Colombo’da beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otelleri hedef alındı. Yarım saat içerisinde gerçekleşen saldırıların devamında hayvanat bahçesi yakınında bir bomba daha patladı.

Sri Lanka 

Hint Okyanusu’nda bulunan bir ada ülkesi olan Sri Lanka’nın şekli göz yaşına benzediği ve Hindistan’a çok yakın olduğu için ona Hindistan’ın gözyaşı deniyor.

 21 milyonluk nüfusunun yüzde 7,4’ü Hıristiyanlar, yüzde 10’u hindulardan, yüzde 10’u müslümanlardan ve  yüzde 70’ini ise Budistler oluşturuyor.

İngiltere’den bağımsızlığını 1948 yılında kazanan ve tam adı Demokratik Sosyalist Sri Lanka Cumhuriyeti.

Sri Lanka adını 1972’ye kadar Seylan (Ceylon) idi. Sri Lanka’da yıllar süren Tamil Kaplanlarının 1981’de başlayan bağımsızlık mücadelesi 2009’da kitlesel katliamlarla son buldu.

Paskalya Bayramı ve Saldırılar

Hristiyanlara yönelik saldırılar Paskalya Bayramı döneminde düzenlendi bir çok sefer. 9 Nisan 2017’de, Mısır’da, iki kilisede gerçekleşen saldırıda 45 kişi ölü. 27 Mart 2016’ta, Pakistan’da, paskalya bayramının kutlandığı bir lunaparkta düzenlenen saldırıda çoğu çocuk, 75 kişi ölü. 8 Nisan 2012’de, Nijerja’da bir kilisede saldırıda 41 kişi öldürüldü.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.