« Göstermelik Davadan İzlenimler »

Türkiye’de 18 avukata hapis cezalarının verildiği karar duruşmasının salonunda bir çok avrupalı hukukçu da vardı.  

İstanbul’da 18 – 20 Mart arasında ÇHD ( Çağdaş Hukukçular Derneği) ve HHB’li (Halkın Hukuk Bürosu) avukatların görülen 3. duruşmalarına Belçika’dan bir heyet de gözlemci olarak katılmıştı. 6 Belçikalı avukattan oluşan heyette yer alan ve daha önceki duruşmalara da katılarak, tüm dava sürecini takip eden Avukat Sibylle Gioe « göstermelik davadan izlenimler » başlıklı bir yazı ile gözlemlerini paylaştı. 

Sibylle Gioe şöyle anlatıyor : 

« Birinci gün tüm itiraz ve talepler, mahkeme heyetinin 15 dakikalık bir molasından sonra reddedildi. 

İkinci gün savunmanın reddi hakim talebi kabul edilmedi. Savunmasını yaptığı esnada avukat Selçuk Kozağaçlı’nın mikrofunu kapatıldı. Tutuklu avukatların savunmalarını yapmalarının engellenmesi nedeniyle, avukatlar salonu terk ettiler. Hakim bunun üzerine avukatların günün geri kalan bölümü için salona alınmamasına karar verdi ve aynı zamanda seyircileri de engelledi. Savunma avukatları verilen ara sonrası engellemelere rağmen, tahta kapılara dayanarak girmeye çalıştılar. Yüksek sayıda asker ve polisin dışında kimsenin bulunmadığı devasa duruşma salonunda avukatların kapıya attıkları yumruklar yankılanıyordu ve zorlanan kapı açıldı. İçeriye girebilen avukatlardan biri polisler tarafından zorla çıkartıldı ve hakkında suç duyurusu gerçekleştirildi.

Üçüncü gün, 56 günlük açlık grevleri nedeniyle yorgun düşen avukatlar duruşmaya katılamıyorlar. 

1 saatlik bir aradan sonra, 18 yıla varan cezaları açıklıyor hakim ve düzensiz bir dosyaya dayanarak, adeta bir hak ihlalleri festivaline dönüşen bu davayı kapatıyor. Bu esnada dışarıda bulunan avukatlar, 10 dakikayı bulan karar okuma esnasında alkışlarla protesto ediyorlar hakimi. »

Brüksel Barosu, Liege Barosu, Belçika’daki 11 baro ve 11 Alman Barosunun oluşturduğu avukat örgütlenmesi OBFG, Avrupa Barolar Konseyi CCBE ve Uluslararası Avukatlar Birliği UIA adına, Sibylle Gioe’nun yanısıra Robin Bronlet, Juliette Arnould, Juliette Vanderstraeten, Katrien Desimpelaere ve Noemi Desguin katıldılar İstanbul’daki duruşmaya.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.