GÖL ÖLDÜ!… Bir Göl Daha Yokuldu!..

Bu topraklarda son 50 yılda yaklaşık 60 gölün kuruduğu ve yok edildiği belirtiliyor.

Kurutularak yokedilen göllere bir yenisi daha ekleniyor: Marmara Gölü

Kocaman göl; yok olur mu?

Oluyor işte.

Yıllar içinde adım adım suyu kesilerek, tabiat düşmanı politikalarla, kar kar kar hesaplarıyla ve göl alanlarındaki yanlış yapılaşmalarla… yok ediliyor.

Manisa’nın “kuş cenneti” olarak adlandırılan bölgesindeki Marmara Gölü de kurutulan göllerden biri oldu. Son 2 yılda bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle gölün ölümü alenen açıa çıktı.

Gölün zemininde derin yarıklar oluşurken, göçmen kuşlar da göl alanını terk etmeye başladı.

Göçedenler, Yalnız Kuşlar Değil!


Gölün, 101 farklı türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yaptığı belirtiliyor. Su alanı kalmayınca, su kuşları da kendilerne yeni sular aramak için alanı terk etmeye başladılar. Tepeli pelikanlar ve karabataklar gibi nesli artık tehlikede olan kuşlar, başka bir sulak alan bulup bulmayacaklarının belli olmadığı yolculuklara çıkıyorlar.

Göl aynı zamanda, çevresindeki 7 mahallede binlerce insanın da geçim kaynağı idi.

Ancak göl suyunun bir çok yerde kuruması, ve en ortalarda bile 8 cm.ye kadar düşmesi sonucunda, gölde kayıklar karaya oturdu, balıkçılık bitti. Zeminde derin yarıklar oluştu.

Binlerce aile, geçim kaynaklarını kaybetti ve bunun sonucunda yer yer dışarıya göçler başladı. 

 

Önemi “Tescilli” İdi

Marmara gölü, oldukça geniş bir alana yayılıyordu. Manisa’nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırlarına yayılmış bir göldü. Etrafına hayat veriyordu. Bu nedenle de yıllar önce “Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan” olarak önemi tescil edilmişti. 

Ancak gölün korunmasını öngören bu yasal tanıma da, Marmara gölünü korumaya yetmedi.

Katil Yine Bir Baraj!

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, gölün kurumaması için mücadele ettiklerini ama sonuç alamadıklarını belirterek, gölün kuruma sürecini şöyle anlatıyor:

“Kum çayı önceden buraya dökülerek, gölü besliyordu. Hiçbir zaman göl, bu seviyeye gelmemişti. Gördes barajı yapılınca, Kum çayının oraya dökülmesi sağlandı. Gölün beslenmesi bitti. Manyas Gölü’nden sonra binlerce çeşit kuş türünün barındığı ve bölge halkının balıkçılıkla geçimini sağladığı göl her geçen gün çekildi. Su çekile çekile 90 bin metrekareden, 45 bin metrekareye kadar düştü. Derinliği ise 8 santimetre bile değil”.

Katil yine Baraj. 

Tam ifade edersek, barajı yaptıran sömürücü, soyguncu yönetim, ölen Marmara gölünün de katilidir.

Sosyal ağlarda paylaşın