Gizli Tanık Ateş

18-20 Aralık tarihlerinde Silivri’de görülen davalarda devrimci avukatlar onlarca yıla varan cezalar almışlardı. Mahkeme süresince yargılamadaki hukuksuzluklar avukatlar tarafından eleştirilirken en çok dikkat çeken konulardan biri ifadeleri dosyaya giren ve verilen cezalara gerekçe olarak sunulan gizli tanık ifadeleri olmuştu. Bunlardan biri gizli tanık ateş. Avukatların itirazları işe yaramadi ve mahkeme heyeti gizli tanık ateş ifadelerini dosyadan çıkarmadı ve ifadelerini dikkate aldı.

Avukatların araştırması sonucu bu kişinin Berkay Taşkıran isimli bir ajan provakatör olduğu ortaya çıktı.

Kimdir bu gizli tanık ateş?
Gizli tanık ateş ilk olarak 2013’te ortaya çıktı. Bu tarihten itibaren mahkeme dosyalarında ifadeleri ortaya çıkan Ateş yüzlerce insanın tutuklanmasında kullanıldı.
2015 yılında Antalya’da bir öğrencinin üniversitede katıldığı demokratik faaliyetler hakkında açılan davada gizli tanık Ateş’in ifadeleri tekrar kullanıldı.
Halbuki Antalya ağır ceza mahkemesinin verdiği bir kararla bu kişinin artık gizli tanık olmadığı polis tarafından kullanılan ve her nasılsa kullanımı bittikten sonra bir kenara atılan bir ajan provakatör olduğunu ortaya çıkarmıştı..

Antalya 1. ağır ceza mahkemesinin 2015 yılında aldığı bir kararla bu kişinin artık gizli tanık olmadığı için hakkındaki koruma kararı kaldırılmıştı. Bu kararda ayrıca gizli tanık ateş’in ypg üyesi olma suçlamasıyla 2014’te tutuklandığı ortaya çıktı

Gizli tanık Ateş isimli şahıs Berkay Taşkıran gizli tanık olup yüzlerce kişinin tutuklanmasına kullanıldıktan sonra askere gitti. Askerdeyken firar edip (!) suriyede ypg’ye katildi. Muhtemelen kendisine verilen yeni görev gereği askerden kaçmış gibi gösterilerek ypg’ye katılması istenmisti..Daha sonra ypg’den de kaçan gizli tanık Berkay Taşkıran daha sonra tutuklandı.


2015 yılında Antalya’da üniversite öğrencilerinin yargılandığı davada avukat Münip Ermiş, artık koruma kararı kaldırılan gizli tanık Ateş’in kimliğinin açıklanarak Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmada çapraz sorguya alınmasını istedi. Ermiş, Ateş’in sadece Antalya’da değil, DHKP-C ile ilgili İstanbul başta olmak üzere diğer illerdeki davalarda da gizli tanıklık yaptığını söyledi. Bu yüzden çok sayıda kişinin mağdur olduğunu söyleyen Ermiş, ortada bir suç unsuru bulunmadığını söyledi. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Ekrem Akkuş da daha önce gizli tanık olarak beyanı alınan ‘Ateş’in yeniden tanık sıfatıyla ifadesinin alınmasını talep etti.

Mahkeme, gizli tanık olarak dinlenen Ateş kod adlı kişinin yeniden dinlenmesi ve koruma kararının kaldırılması sebebiyle kimliğinin açıklanması talebini reddetti.

Gizli tanık artık tanık değildi kullanılıp atılan bir provakatör olduğu ortaya çıkmasına rağmen ifadeleri mahkemelerde kullanılmaya devam etti.

2017’de devrimci avukatların tutuklandığında dosyada gene onun ifadeleri vardı. Öyle ki dosyadaki bir başka ajan olan İsmet Özdemir dahi onun bir ajan provakatör olduğunu itiraf etmişti.. birkaç demokratik eyleme katılmış ve fotoğraf çektirmiş polis tarafından yalan ifade vermesi için kullanılmıştı..

Gizli tanıklık adı altında yüzlerce kişinin tutuklanmasında kullanılan Berkay Taşkıran halen tutuklu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.