Gidersin Gidersin Tıpış Tıpış Gidersin

Erdoğan’ın malvarlığına inceleme kararı alan ABD temsilciler meclisinin bu kararı üzerine 13 kasım’da yapacağı ABD seyahati ile ilgili Erdoğan “Şu anda henüz kararımı vermedim ama soru işareti” açıklamasını yaptı. “Elim mahkum gideceğim” demenin bir biçimi…

abd temsilciler meclisi ile ilgili görsel sonucu"

Erdoğan’ın kaynağının ne olduğunu tüm dünyanın bildiği mal varlığı ile ilgili, ABD tarafından inceleme başlatılması başlı başına onursuzluk. Biraz ulusal onuru olan bir yönetici böylesi bir karara sert tepki verir. Ama herhangi bir işbirlikçide olan onurdan daha fazla onura sahip olmayan Erdoğan’dan böyle bir tepki kimse beklemiyor.

Her kuruşunda halkın kanı canı olan servetini nasıl elde ettiğini tabii ki efendisi ABD bilir. Hatta nerede, dünyanın hangi bankasında kaç parası, malı mülkü varsa, kuruşuna kadar ABD’nin bildiğine kimsenin şüphesi olmasın. İnceleme denilen şey aslında; “bak biz senin ne halt ettiğini biliyoruz, akıllı ol” demekten başka bir şey değil. ABD, Erdoğan’ın mal varlığını kendisine şantaj yapmak için kullanmaktan başka bir şey yapmıyor.

Bu yüzden Erdoğan ne kendisine yapılan tehdit ve aşağılamalara ne tepki gösterebilir, ne de ABD’ye seyahatinden vazgeçebilir. (ABD tarafından ziyareti iptal edilir de “ben gitmedim” derse o başka.)

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Eliot Engel ve Cumhuriyetçi üye Mike McCaul tarafından 17 Ekim’de sunulan ve önceki günkü oturumda 16 “hayır” oyuna karşı 403 “evet” ile kabul edilen ilk tasarı, Türkiye’ye birçok alanda yaptırımlar getirirken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin mal varlığının ve iş ilişkilerinin de araştırılıp rapor hazırlanmasını içeriyor. Ayrıca Trump’ın, Ankara’nın Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sisteminden dolayı “ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyması Yasası” altındaki yaptırımları devreye sokmasını öngörüyor.  Harekâtın sonlandırılması hâlinde ise yaptırımların sona erdirileceği belirtiliyor.

Tasarıda, Türkiye’den bazı iş insanlarının ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını bypass etmesine aracılık etmekle suçlanan Halkbank için ayrı bir bölüm yer alıyor. Bu bölüme göre, tasarının yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 15 gün içinde Başkan, Halkbank’a ya da bu bankanın iştiraki niteliğindeki herhangi bir kuruluşa mali yaptırım uygulayacak.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.