AB’den Şili İçin “İtidal” Çağrısı.

Sömürge ülkelerin tamamında kuralsız ve dizginsiz “rekabeti” temel alan neo-liberal  ekonominin (sömürge ekonomisi) hüküm sürdüğü Şili’de halk ayaklanması durdurulamıyor.

Şili’de gösteriler, başkent Santiago’da günde 3 milyondan fazla kişinin kullandığı metro ücretlerine 6 Ekim’de yapılan zamla başlamıştı.  19 Ekim’de de şiddetlenerek birçok kentte yayıldı.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera hükümetinin polisinin halka saldırması sonucu  20 kişi hayatını kaybederken, bin 218 kişi yaralandı ve 9 bin 203 kişi gözaltına alındı.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nı “halkın ekonomik sorunlarını anlayamadığı için” özür dilemesi, ekonomik yardım paketi hayata geçirmiş ve kabinesinden 8 bakanı değiştirmiş olması da öfkeyi dindirmedi. 25 ekimdeki gösterilerde 1,5 milyon Şilili alanlardaydı.

AB Durumdan Endişeli (!)                    

                    

                                           

Ülkede yaşanan yoksulluğun baş sorumlularından olan AB durumdan endişelerini dile getirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Birliğin Şili’deki gösterilerin nedenini ve halkın meşru taleplerini anladığı” belirtildi.

“Hayat kaybından derin üzüntü duyuyoruz ve her türlü şiddetti reddediyoruz.” ifadesi kullanılan açıklamada, insan haklarına her koşulda saygı duyulması, ihlallerin ise araştırılması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, acil durumun kaldırılması ve Şili hükümetinin halkla geniş bir diyalog başlatma niyetinin faydalı olabileceği belirtilerek, AB’nin Şililerin daha sürdürülebilir, eşit ve kapsayıcı kalkınma taleplerine yardımcı olmaya hazır olduğunun altı çizildi.

Şili halkının yoksulluğunun sebebi tüm Latin Amerika’da olduğu gibi yüzyıllardır Avrupalılar tarafından talan edilmesidir. Halen daha İMF’si, Dünya bankası, OECD’si ile talana devam ediyorlar.

ENDİŞELERİ AÇIKLAMADA BELİRTTİKLERİ GİBİ HALKIN CANI DEĞİL, ŞİLİ’DE YAŞANAN AYAKLANMANIN LATİN AMERİKA’DA BİR KIVILCIM ETKİSİ YARATMASIDIR.

ALLENDE’nin sosyalist Şili yaratma hayaline kukla faşist Pinochet ile engel olabildi ABD ve Avrupa emperyalizmi. Ama sosyalizm hayalini yok edemedi. Ve tüm Latin Amerika halklarının yaşadığı yoksulluk ve sefalet, emperyalistler için sosyalizm tehlikesini canlı tutmakta. Korku ve endişeleri bundan…

allende ile ilgili görsel sonucu"

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.