Gerçek Meydanı’nda bu ay “AKP gitsin yeter mi” konusunu tartıştık

Gerçek Haber Ajansı’nın her ay düzenlediğ Gerçek Meydanı’nda bu ayın konusu “AKP’nin gitmesi yeter mi” idi.

9 ocak akşamı Halk-Mer’in lokalinde düzenlenene program 18 katılımcı ile gerçekleşti.

Moderatörün programı tanıtmasının ardından konuyla ilgili fikirlerin paylaşıldığı ilk turda farklı görüşler ortaya çıktı.

Bu görüşler  özetle :

  • AKP’nin gitmesi gerekli. Tabii ki gelen de önemli ama gitmeli.
  • AKP gitsin. AKP’den sonra kim gelirse AKP’den kötü olamaz.
  • AKP gitse de gitmese de bir şey değişmez.
  • CHP’yi desteklemeliyiz
  • AKP gitmez. Gitmesinin tek yolu sokak
  • Sorun AKP ile başlamadı, AKP gidince de bitmez. AKP değil sistem sorunu.

Bu görüşlerin paylaşılması ile ortaya çıkan tartışmalar eğiticiydi. Zaten tartışma programının yapılış amacı da buydu.

İkinci turda ise seçimler, diğer partiler, çok partili sistem konuları ile ilgili tartışmalar yapıldı. Daha çok tarihi bilgileri GHA moderatörü paylaştı. Bu turda da farklı görüşler ortaya çıktı. HDP’nin de tartışıldığı ikinci turda bir genç,,HDP ile ilgili, Roboski katliamının ardından bizzat Selahattin Demirtaş aileleri ziyaret ederek aileleri Erdoğan’ın sofrasına oturtmaya ikna etmesi bile HDP’nin ilerici olamayacağını gösteriyor dedi.

Yaklaşık 2 saat süren tartışma zengin ve ideolojik olarak besleyici bir program idi. Düzen medyasında halkın olmayan gündemlerin tartışıldığı günümüzde, halk sadece bu programları izliyor. Onların düşündükleri, onların bilgi diye sundukları ile bilgisizleştiriliyor, kandırılıyor. Böylesi programların çoğalması ile halk  izleyici olmaktan çıkıp, kendini ifade edebilecek, doğruları yanlışları düzenin onlara sunduklarından yola çıkarak değil gerçekleri görerek, göstererek belirleyebilecek…

3’üncü turda ise “AKP gitsin yeter, AKP’den sonra kim gelirse gelsin AKP’den daha kötü olamaz” görüşü tartışılmaya açıldı.

Burada da çok önemli görüşler ortaya çıktı.

Ancak sonuç olarak bu düzenin değişmediği sürece sömürünün zulmün devam edeceği konusunda herkes hem fikirdi.  TEK ÇARE DEVRİM fikri herkesi fikriydi. Bununla birlikte seçimlerin, AKP iktidarının gitmesinin devrime faydası olup olmayacağı çok önemliydi.

Burada seçimi savunanlar da oldu, CHP desteklenmeli diyenler de oldu…

Yaşanan tartışmalarda halkın kendi örgütlülüklerini yaratması, kendi meclislerini kurması, kendi komiteleri ile sorunlarına çözümler aramasının çok önemli olduğuna vurgu yapıldı. Tek başına seçimlere katılmamak, protesto etmek önemlidir ancak yeterli değildir görüşü de bazı konukların savundukları arasındaydı. Bu görüşe göre eğer bu örgütlülükler yaratılmaz, halk kendini yönetmeye, kendisi yönetmeye başlamazsa, meclisler kuramaz düzene alternatif olamazsa sadece seçimleri protesto etmek yeterli olmayacağının altı çizildi.

Programın sonunda GHA’nın da konu hakkında görüşlerini dile getiren moderatör ; “Seçimler tarih boyunca asla halkın sorununa çözüm olmamıştır. Zaten seçimler de halkın sorunlarının çözümü için gündeme gelmez. Hep oligarşinin çıkmaza girdiği, krizinin derinleştiği zamanlarda seçimler olur ve bahsedildiği gibi seçimlerle nefes alan halk değil oligarşi olmuştur. Emperyalizmin boşuna  çok partili sistemi dayatmamıştır. Çok partili sistemi dayatarak demokrasicilik oyunu oynanmasının zeminini oluşturmuştur. On yıllardır süregelen kandırmaca ile halk tüm memnuniyetsizliğine, tüm tepkisine, tüm açlığı ve sefaletine rağmen seçim oyunu ile düzene yedeklenmiştir. Seçimlere katılmayı, herhangi bir partiye oy verilmeli çağrısı yapanlar bu çağrılarına devam edeceklerdir yine. Ancak seçimlerin halkın sorununu çözmediğini, asla çözmeyeceğini unutmayalım. Hangi partiye oy verilirse verilsin sorunlarımızın çözümüne hizmet etmeyeceği kesindir.

Bu yüzden zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyi olmayan halka seçimleri değil örgütlenmeyi, kendi öz örgütlülüklerini kurmayı önermeli bunun için mücadele etmeliyiz…” dedi.

Yapılan programda belki herkes ikna olmadı. Zaten tek bir programla bunun mümkün olmadığını biliyoruz. Ancak Gerçek Meydanı’nda insanlar düşüncelerini özgürce ifade etti. Ve bu platformlarda yaşanan tartışmalar belli başlı konularda doğru düşünülmesini sağlayacaktır diye düşündük. Her ay en az bir kez yapacağımız bu programlar ilerde canlı yayınlanacak hatta, telefon bağlantısı kurulacak. Bu ayki programımızın görüntülerini çok yakında sitemizden izleyicilerimize ulaşmış olacak…

Sosyal ağlarda paylaşın